четвер, 16 серпня 2018 20:20

Фото і документи нобелівського лауреата з США знайшли в українському архіві
4

Зельман Ваксман з сином Байроном та дружиною Бертою, 1929
Фото: facebook.com/S.Fazulyanov
Документи з архівної справи Зельмана Ваксмана
Документи з архівної справи Зельмана Ваксмана
Документи з архівної справи Зельмана Ваксмана

Нобелівський лауреат мікробіолог Зельман Ваксман помер 16 серпня 1973 року. Він працював у США, але був родом із села Нова Прилука – тепер Липовецький район на Вінниччині. У Державному архіві Вінницької області знайшли справу заведену під час його приїзду влітку 1929 року.

"Читаючи вчора синові "Книга-мандрівка. Україна" про видатного вченого, лауреата Нобелівської премії з фізіології та медицина за винахід стрептоміцину Зельмана Ваксмана, я не думав, що сьогодні серед стоса замовлених справ я знайду його документи. І не просто документи, а фото родини Ваксманів. На фото разом з Зельманом Ваксманом його дружина Берта та син Байрон. Влітку 1929 року, перебуваючи у наукових справах в СРСР, Зельман відвідав родичів у Новій Прилуці", - пише у Facebook генеалог Сергій Фазульянов.

У справі є фото, анкета і заява громадянина США Зельмана Ваксмана про дозвіл на виїзд за межі СРСР.

"В анкеті зазначено дату народження вченого 3 липня 1888 року. Досі навколо точної дати народження Зельмана Ваксмана точаться суперечки. Немає одностайності в тому, коли ж все таки він народився 2, 22 липня чи 20 - як він сам зазначав в автобіографії. Тепер є і четверта дата 3 липня, яка так само як і автобіографічна, записана Ваксманом власноруч", - додає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музею подарували дорогоцінний скарб

Зельман Ваксман народився в 1888 році у родині Янкеля та Фраді Ваксманів у містечку Нова Прилука – тепер Липовецький район на Вінниччині. Батько орендував і обробляв земельну ділянку, а мати утримувала галантерейну крамницю. У 5 років сина відправляють до єврейської школи – хедеру. Йому винаймають репетиторів із Вінниці. Вивчає географію, історію, математику, російську, французьку та німецьку мови.

У 1897 році у Ваксманів хворіє на дифтерію 2-річна донька Мішхи. Дістати ліки не мають можливості, дівчинка помирає. Пізніше Зельман згадує, що тоді він вирішив присвятити життя порятунку людей від хвороб. Наступного року починає навчатись у школі у Вінниці. Але йому не вдається скласти екзамени до гімназії в Житомирі. Отримав незадовільну оцінку, бо не зміг назвати річку, яка тече через Берлін.

Зараз ви читаєте новину «Фото і документи нобелівського лауреата з США знайшли в українському архіві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути