вівторок, 24 вересня 2019 10:54

Фестиваль завершили забороненою піснею

Фестиваль завершили забороненою піснею
Кобзар Василь Жданкін став першим, хто після багатьох років заборони публічно виконав гімн України Фото: Youtube

Заборонений радянською владою гімн "Ще не вмерла Україна" вперше пролунав зі сцени фестивалю "Червона рута" 24 вересня 1989-го. Виконав його кобзар Василь Жданкін.

За перебігом дійства пильно стежили Компартія, міліція та КДБ. Намагались не допустити проявів національних почуттів, але не вдалося. Саме Жданкін став володарем Гран-прі та переможцем фестивалю.

"Коли його запросили на сцену, він абсолютно несподівано для всіх почав співати заборонений тоді гімн, покликавши на підмогу мене та Едуарда Драча", – згадував співак Віктор Морозов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кобзар Василь Жданкін загинув 2 вересня 2019-го дорогою додому

Під час виконання гімну люди не злякалися гебістів і розгорнули національні прапори. Розпочались масові затримання, які не дали владі очікуваного результату. Українці встали на шлях незалежності.

Перший фестиваль "Червона рута", присвячений Володимиру Івасюку, відбувся 17 вересня 1989-го на стадіоні "Буковина" у Чернівцях. Тривав 8 днів. Ідея дійства належала журналісту Івану Лепші. За задумом, фестиваль мав об'єднати як професійних співаків, так і аматорів. Він приніс кардинальні зміни в українську музику та вивів самобутніх виконавців із тіні.

Зараз ви читаєте новину «Фестиваль завершили забороненою піснею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути