Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2019 07:10

Кобзар Василь Жданкін загинув дорогою додому

Автор: WWW.UPMP.NEWS
  Василь Жданкін із села Кременець на Тернопільщині став першим співаком, який публічно виконав пісню ”Ще не вмерла Україна” за радянських часів
Василь Жданкін із села Кременець на Тернопільщині став першим співаком, який публічно виконав пісню ”Ще не вмерла Україна” за радянських часів

У селі Кременці на Тернопільщині в автомобільній аварії загинув український бард і кобзар 61-річний Василь Жданкін. Зіткнувся з легковиком, коли їхав додому на скутері ввечері 2 вересня.

Василь Жданкін став першим співаком, який публічно виконав пісню "Ще не вмерла Україна" за радянських часів. На фестивалі "Червона рута" 1989 року отримав за неї Гран-прі. Після проголошення незалежності пісня стала офіційним гімном держави. На початку 1990-х, як кобзар гастролював Україною й світом.

— В останні роки вподобав їзду на скутері. Його часто бачили в місті чи дорогою на дачу, — говорить приятель загиблого, журналіст 59-річний Михайло Маслій. — Аварія трапилася біля краєзнавчого музею. Василеві в травні сповнився 61 рік, був у розквіті творчих і життєвих сил. Здавалося, що його життєвий стержень, висока духовність і кремезна статура матимуть запас принаймні на понад 100 земних років. Дружили з ним чверть століття, не можу повірити в те, що сталося.

Василь Жданкін народився в станиці Гурмай Краснодарського краю Росії. Потім переїхав в Україну, де навчався у Львівській консерваторії. Закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури. Мав унікальний тембр голосу.

— Якось поїхали з дитячим ансамблем "Дударик" до Польщі. Мали великі проб­леми, бо Жданкін своєю рукою вписав у паспорт власних дітей. Взагалі не визнавав ідентифікаційних номерів. Казав, що людей не мають права оцифровувати, — говорить музикант і продюсер 39-річна Соломія Чубай. — Ледь зробила йому візу. Його кобза була настільки давня, що ми її перевозили через кордон як дорогоцінний антикваріат. Він цим пишався. Любив приїздити до нас у гості зі своєю донечкою. До ночі говорили й співали стародавні українські пісні.

Поховали Василя Жданкіна 5 вересня біля могили матері на кладовищі в селі Білокриниця Кременецького району. У кобзаря залишилися дружина Ірина, доньки Христина, Анастасія й онуки.

Зараз ви читаєте новину «Кобзар Василь Жданкін загинув дорогою додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути