Ексклюзиви
вівторок, 08 жовтня 2019 10:03

Єпископи відмовились від об'єднання церков

Єпископи відмовились від об'єднання церков
Єпископат УАПЦ на зборах у Варшаві 1944-й Фото: risu.org.ua

Українська автокефальна православна церква та Автономна православна церква підписали "Акт поєднання" 8 жовтня 1942-го. Намагалися подолати церковний розкол.

Збори відбулися у Почаївській лаврі. Від імені УАПЦ документ підписав Переяславський єпископ Мстислав Скрипник, від АПЦ - митрополит Олексій Громадський.

Вищим органом церковного управління затвердили Священний синод із 5 найбільших єпископів, секретарем - Мстислава. При цьому, остаточне рішення мали прийняти на Всеукраїнському помісному соборі.

Попри вирішення канонічних суперечок і домовленість про розподіл кафедр, єпископати обидвох церков сприйняли акт вороже. Кожен волів залишатися при своїх поглядах. Найбільше на дану подію зреагували німецькі окупанти, які не були зацікавлені в посиленні українських позицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковна громада перейшла до ПЦУ

Після значного тиску з боку нацистів і власного духовенства за декілька місяців отець Олексій визнав акт недійсним. Мстислава заарештувало гестапо. Митрополит Олексій 1943-го потрапив у засідку бойових частин ОУН (М) біля Смиги - тепер Рівненської області, де його смертельно поранили. Члени ОУН називали це фатальною помилкою. Історики ж припускають, що німці навмисно направили діяча цим шляхом.

Україна так і не змогла подолати розколу. Після приходу радянських військ 1944-го УАПЦ заборонили.

Українську автокефальну православну церкву заснували під час національно-визвольних змагань 1917-1921-х. 1929-го радянська влада оголосила УАПЦ "однією з ланок антирадянського підпілля" та розпустила її. Визначного українського діяча митрополита УАПЦ Василя Липківського розстріляли у СРСР 27 листопада 1937-го. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ у радянській Україні. Друге короткотривале відродження церкви відбулось 1942-го. Припинила існування після зайняття території України радянськими військами, проте досі продовжує діяльність в еміграції та в діаспорі.

Зараз ви читаєте новину «Єпископи відмовились від об'єднання церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути