Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 11:36

Найдавніша українська книга призначалася для читання на вихідних

Найдавніша українська книга призначалася для читання на вихідних
Більш давньою за Остромирове Євангеліє давньоруською книгою вважають Новгородський кодекс, який зберігся на 3-х дерев'яних дошках Фото: bigenc

Диякон Григорій розпочав роботу над Остромировим Євангелієм 21 жовтня 1056-го. Книга вважається однією із найдавніших пам'яток старослов'янського та українського письма.

Її готували в Києві для новгородського посадника Остромира та місцевого Софійського собору. Творці використали нині втрачений оригінал староболгарською мовою.

Пам'ятка зберігає євангельські читання для неділі та свят. Складається із 294 аркушів якісного пергаменту. Текст виконано уставним письмом. Для написання деяких слів використовували розчинене золото та кіновар. Книга має багате художнє оздоблення, зображення євангелістів Луки, Іоана та Марка.

Попри деякі граматичні та лексичні помилки, Євангеліє вважається взірцем старослов'янської мови. Також у ній присутні відомі українцям слова: багно, глечик, гребля, жито, криниця, лазня, полонина тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пересопницьке Євангеліє переклали староукраїнською мовою

У прикінцевому тексті Григорій писав:

Азъ Григории ди

якон написахъ еуглие е да иже го

разнее сего напише то не мози

зазьрети и мьне грешьникоу

почахъ же писати мсца октяб

21 на памят илариона а око

ньчах мсца маия въ 12 на пат

епифана

Диякон вказав, що завершив роботу над працею 12 травня 1057-го. Матеріали Остромирового Євангелія використовували багато сторіч поспіль при створенні граматик і словників старослов'янської мови.

Книгу надіслали до Санкт-Петербургу за наказом імператора Петра I на початку XVIII ст. Нині зберігається у Російській національній бібліотеці ім. Михайла Салтикова-Щедріна.

До мережі виклали 800 середньовічних манускриптів. Ілюстровані книжки доступні для завантаження. Завдяки спільному проекту Британської бібліотеки та Національної бібліотеки Франції виклали рукописи, датовані до 1200-го. Серед книжок - Біблії, збірники молитов, релігійних пісень та інша богослужбова література.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніша українська книга призначалася для читання на вихідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути