пʼятниця, 17 липня 2020 18:41

Допомогли стародавні екскременти - вчені розповіли, коли люди освоїли Америку

Допомогли стародавні екскременти - вчені розповіли, коли люди освоїли Америку
Давні екскременти довели заселення Північної Америки людьми до Кловіс Фото: ncl.ac.uk

Вчені з Університету Ньюкасла довели, що давні люди заселили Америку ще до культури Кловіс. Знайшли скам'янілі людські екскременти, яким понад 12 тис. років у печері Пейслі штат Орегон.

Протягом XX ст. представники археологічної культури Кловіс вважалися найдавнішими поселенцями Північної Америки. Припускали, що вони першими потрапили в Новий Світ близько 12 тис. років тому. На це вказували залишки безлічі кам'яних знарядь та вогнищ, які знаходили археологи. Нині все більше учених притримуються думки, що на континенті існувало кілька докловісних груп, але датування їх стоянок було важким через відсутність відповідних артефактів, йдеться на сайті університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли найдавнішу зброю на континенті

Попередні радіовуглецеві датування екскрементів, знайдених в печерах Пейслі, показали, що люди жили там 12,4 тис років тому.

Після досліджень залишалося багато дискусій щодо даних ДНК з тих копролітів, але ученим вдалося довести, що знайдені екскременти дійсно належали людям, а не тваринам. На це вказали ліпіди. Отже люди розселялися Північною Америкою ще до представників культури Кловіс. Також вони використовували кам'яні знаряддя, що сильно відрізнялися від кловісських.

"Питання про те, коли і як люди вперше заселили Америку, було предметом гострих дискусій. Використовуючи інший підхід, ми змогли продемонструвати, що в районі Великого басейну були наявні докловіські популяції, і вирішити цю дискусію раз і назавжди", - зазначила старший викладач Університету Ньюкасла Ліза-Марі Шиліто.

Учені вважають, що стародавні люди розпочали заселення Америки на кілька тисяч років раніше, ніж вважалося. Раніше були переконані, що перше заселення відбулося під час Льдовикового періоду близько 14,8 тис. років тому. Люди переходили на континент по Беринговому перешийку з Сибіру. Нові знахідки кам'яних знарядь, вогнищ та кісток великих тварин на давній стоянці Куперс Феррі у штаті Айдахо мають вік у 15,2 - 16,5 тис років. Це прямо суперечить загальноприйнятій гіпотезі. Припускають, що насправді люди рухалися на човних уздовж тихоокеанського узбережжя в південному напрямку. Згодом натрапили на гирло річки Колумбія неподалік сучасного міста Портленд, США, якою і потрапили на континент.

Зараз ви читаєте новину «Допомогли стародавні екскременти - вчені розповіли, коли люди освоїли Америку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути