понеділок, 19 травня 2014 18:11

Документи про особливу жорстокість та нелюдське поводження з в'язнями в СРСР оприлюднили в архіві СБУ
4

Фото: cdvr.org.ua
 Особисті документи особливо уповноваженого НКВД УРСР Рубінштейна Наума Львовича
Лист із відбитками пальців колишнього начальника УНКВД по Вінницькій обл. Корабльова Івана Михайловича
Світлина арештованого колишнього начальника УНКВД по Вінницькій обл. Корабльова Івана Михайловича

"Каратель, який стане жертвою терору" — Архів СБУ показав матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, що на початках були організаторами і виконавцями операцій "Великого терору", а згодом самі стали його жертвами.

До дня пам'яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Служби безпеки України підготував і оприлюднив архівні матеріали про добу Великого терору 1937-1938 років.

Як розповів заступник директора Архіву СБУ історик Володимир Бірчак, "Великим терором" називають масові арешти та розстріли людей, що відбувалися у 1937-1938 роках в Радянському Союзі. "Розпочата та керована Йосипом Сталіним хвиля репресій охопила не лише "контрреволюційний і антирадянський елемент", але й членів комуністичної партії, апарат безпеки і, звичайно, національні меншини СРСР", — зазначає Володимир Бірчак.

Серед колекції документів є накази Наркома внутрішніх справ СРСР, інформаційні повідомлення, особисті документи, листування та фотографії репресованих.

"Ми оприлюднюємо й матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, що на початках були організаторами і виконавцями операцій Великого терору, а згодом стали його жертвами", — говорить Бірчак.

Також працівники архіву відібрали документи, що висвітлюють цинізм, жорстокість та нелюдські методи карально-репресивної системи СРСР. "Ми виявили, що особисті речі та одяг осіб, яких розстрілювали, забирали собі працівники НКВД, а згодом здавали їх до комісійних магазинів. Також ми віднайшли довідки про смерть заарештованих в тюремних лікарнях із діагнозами "черепно-мозкова травма" та "кровотеча внутрішніх органів", що свідчить про жорстокі побиття на допитах", — додає історик.

Копії цих документів архів СБУ передасть до Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили". Вже зараз вони розміщені у відкритому онлайн доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua (збірка "Карателі та жертви — документи про "Великий терор" з Архіву СБУ"). Водночас в Інформаційно-довідковій залі та на сайті ГДА СБУ можна ознайомитися зі списком осіб, репресованих та похованих у Биківні: понад 13 000 біограм.

Нагадаємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід'ємну ознаку демократії передбачає обов'язкову можливість дізнатися об'єктивно про елементи своєї історії.

Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали можуть усі охочі в Інформаційно-довідковій залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Зараз ви читаєте новину «Документи про особливу жорстокість та нелюдське поводження з в'язнями в СРСР оприлюднили в архіві СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути