Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 08:21

До Парижа увійшли німецькі війська

До Парижа увійшли німецькі війська
Нацисти фотографуються біля Ейфелевої вежі в Парижі Фото: ВВС

14 червня 1940 року Париж захопили нацисти. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини.

Наступ на Париж Німеччина розпочала 5 червня. Влада Франції не змогла організувати належний опір агресору, в уряді переважали прихильники капітуляції.

22 червня в Комп'єнському лісі фран­цузькі представники підписали перемир'я, за яким німецькі війська окупу­вали Північну Францію й узбережжя Атлантики. Французький флот і авіація передавалися Німеччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілоти скидали "солодкі бомби" берлінським дітям

Франція втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Через два дні поблизу Риму було підписано акт про капітуляцію Франції перед Італією, яка вступила у війну 10 червня і окупувала місто Ментон на Лазуровому Березі Середземного моря.

Париж був звільнений франко-американським військами 3-ї американської армії генерала Джорджа Паттона 25 серпня 1944 року і наступного дня французька мотопіхотна дивізія генерала Шарля де Голля пройшли переможним маршем по Єлісейських полях.

343 денна блокада Західного Берліну радянською владою закінчилася 12 травня 1949 року. В 00.01 поставки продуктів та товарів сухопутними та водними шляхами відновлено..

Зараз ви читаєте новину «До Парижа увійшли німецькі війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути