вівторок, 07 вересня 2021 08:21

До Канади прибули перші емігранти

До Канади прибули перші емігранти
Перша хвиля імміграції тривала до початку Першої світової війни. Близько 170 тис. українців заселили цілинні землі у провінціях Манітоба, Саскачеван, Альберта, Квебек. Фото: https://www.communitystories.ca

Двоє перших українців-емігрантів 7 вересня 1891-го зареєструвалися у Монреалі - Іван Пилипів і Василь Єлиняк із села Небилів - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області.

Наприкінці XIX ст. уряд Канади роздавав іммігрантам земельні наділи для заселення степів. Головною умовою було розпочати господарювання на землі за три роки. Хотіли вирішити проблему освоєння дикого Заходу. Першими туди з українських земель поїхали німці. Вони почали агітувати колишніх односельчан переїжджати. Іван Пилипів отримав таке запрошення.

Чоловік домовився їхати із односельчанами - Василем Єленяком і братом жінки Юрком Паніщаком. Наприкінці літа вони залишили рідне село. Добрались до Гамбурга, звідки збирались плити до Ліверпуля. Юрку Паніщаку забракло грошей, він повернувся. Василь Єленяк та Іван Пилипів відплили з Ліверпуля на кораблі "Орегон" до Канади. Перші емігранти плили до Канади 22 дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небога першого українського переселенця стала кінозіркою

Вони прибули в Квебек 6 вересня 1891-го. Потягом дісталися Вінніпегу, звідки поїхали до селища Медисин-Гет у провінції Альберта. Василь Єлиняк оселилвся поблизу колонії галицьких німців Йозефбург у провінції Альберта у селищі Една. Зараз це містечко Стар - найстаріше українське поселення в Канаді. Іван Пилипів заробив трохи грошей і повернувся на батьківщину, щоб забрати родину.

Приїхав на Різдво 1892-го. Його за агітацію односельчан до переїзду заарештувала австрійська влада і кинули на місяць до в'язниці. Після покарання він забрав дружину і трьох дітей і повернувся до Канади. З ним поїхали ще три родини із села. За два роки Василь Єлиняк забрав свою родину і разом з шістьма іншими сім'ями з села повернувся на нову батьківщину.

Пилипів і Єлиняк стали заможними фермерами і заснували найбільше поселення українців у Канаді. Нині це місто Чіпман у канадській провінції Альберта. Василь Єлиняк став мером Чіпмана та почесним громадянином Канади. Обоє українців і їх нащадки отримали канадське громадянство.

У Вінніпезі 3 лютого 1940-го створено суспільно-громадську організацію Комітет українців Канади. Канада – третя країна за числом етнічних українців. До 1899-го до Канади виїхало 12 950 чоловік з Галичини та Буковини.

Перша хвиля імміграції тривала до початку Першої світової війни. Близько 170 тисяч українців заселили цілинні землі у провінціях Манітоба, Саскачеван, Альберта, Квебек. Зараз у Канаді проживає більше мільйона українців.

Зараз ви читаєте новину «До Канади прибули перші емігранти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути