Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2021 13:41

Дізналися, чим ароматизували тютюн мая

Дізналися, чим ароматизували тютюн мая
Вчені проаналізували вміст 14 посудин майя для тютюну Фото: WSU

Учені вперше виявили залишки інших рослин у посудинах, у яких мая зберігали тютюн. Вони змішували його із мексиканськими чорнобривцями.

Про куріння рослинних сумішей серед мая повідомляли іспанські хроністи. Для загортання використовували лушпиння кукурудзи. Також тютюн жували, пили і навіть вводили всередину за допомогою клізми, інформує The History Blog.

Залишки знайшли в 14 мініатюрних посудинах, які датували 250-900 роками н. е. Горщики використовували для зберігання свіжого чи сушеного тютюну.

"Раніше встановили, що тютюн широко використовувався по всій Америці до і після контакту з європейцями. Свідчення про інші рослини, що використовувалися в лікувальних або релігійних цілях, залишаються в основному невивченими", - зазначив дослідник Маріо Ціммерман.

Чорнобривці змішували з тютюном, щоб куріння ставало приємнішим. Така практика зберігається і сьогодні. Встановлення точного вмісту посудин вимальовує більш чітку картину того, як стародавні мая використовували рослини в лікарських цілях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопки могили воїна наблизили вчених до розгадки причин загибелі мая

Дослідницька група веде переговори з кількома установами Мексики щодо отримання доступу до більш старовинних контейнерів з регіону, які можна проаналізувати на наявність рослинних залишків.

2020 року вчені виявили найбільшу і найдавнішу із споруд, побудованих цивілізацією мая. Платформу прямокутної форми знайшли в мексиканському штаті Табаско біля кордону з Гватемалою.

Її збудували між 1000 і 800 роком до н. е. Структуру створили з глини та землі. Учені вважають, що комплекс використовували для масових ритуалів.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися, чим ароматизували тютюн мая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути