вівторок, 17 березня 2020 18:55

Дізналися призначення споруди з кісток мамонтів

Дізналися призначення споруди з кісток мамонтів
Загадкові споруди з кісток мамонтів є типовими для Східної Європи Фото: vokrugsveta.ua

Учені встановили, що конструкцію із черепів мамонтів, якій 20 тис. років первісні люди використовували для зберігання продуктів. Її виявили у Росії неподалік селища Костенки. Подібні споруди зустрічаються по всій Східній Європі.

Раніше вважали, що їх використовували як будинки, з метою укриття від холоду. Тоді у більшій частині Північної Америки та Європи панував льодовиковий період. Нині теорію щодо сховани відхилили, передає "Вокруг Света".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, яким був рівень Світового океану 125 тисяч років тому

Споруду на стоянці Костенки 11 побудували з 51 щелепи та 64 черепів мамонтів. Кістки утворюють суцільне коло, яке не має чіткого входу. Навколо конструкції знаходяться чисельні великі ями що, імовірно, використовувалися для зберігання їжі та деревини. Аналіз залишків у них довів наявність спаленої деревини, кісток, рослин та різноманітного насіння. Житлове призначення споруди виключають і тому, що при побудові на деяких кістках збереглися би залишки жиру та хрящі, що могло привабити хижаків.

Вчені зазначають, що Костенки 11 не використовували у якості постійного житла. Тут проживали протягом короткого періоду, що викликає подив. Адже люди витратили багато часу та енергії на побудову конструкції. На їх думку мамонти та люди могли приходити у цей район масово, через наявність природнього джерела питної води.

Археологи знайшли пастки для мамонтів неподалік Мехіко, Мексика. Первісну палеолітичну стоянку Тультепек II виявили ще в березні 2019-го, але дослідження тривають досі.

Дві штучні пастки віком майже 15 тис. років створили з вертакальних стін глибиною 1,7 м і діаметром в 25 м. На їхньому місці знайшли понад 800 кісток, що належали 14 мамонтам.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися призначення споруди з кісток мамонтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути