субота, 09 травня 2020 10:00

День Перемоги був основою для радянської ідеології - історик

День Перемоги був основою для радянської ідеології - історик
День Перемоги в СРСР не святкували 20 років Фото: yablor.ru

Перше свято в честь перемоги над нацистською Німеччиною із військовим парадом провели 24 червня 1945 року. Згодом про дійство забули на довгі 20 років.

"Спочатку 9 травня і 3 вересня - день перемоги над мілітаристською Японією були оголошені вихідними, - розповідає історик Яна Примаченко. - Уже в 1947-му від такої практики відмовились і жодних офіційних церемоній не проводили. Звісно, були якісь повідомлення в газетах, ввечері пускали салюти, але на той момент свято було домашнім, не одержавленим. Було дуже багато поранених, інвалідів війни, міста та села лежали в руїнах і влада вирішила, що зайвий раз нагадувати людям про ціну перемоги не доречно. Треба було відбудовувати країну, долати голод, вшановувати загиблих, а не проводити нікому не потрібні помпезності".

Вдруге парад перемоги проводять у 1965-му році за генсека Леоніда Брежнєва.

"Саме тоді й виникли усі традиційні радянські атрибути, які зараз пам'ятають більшість народжених в СРСР, - каже історик. - Тоді ж 9 травня знову оголосили вихідним днем. Виник культ Дня Перемоги. До того, найважливішими подіями в житті радянського народу вважалися громадянська війна та "Жовтнева революція" - 7 листопада. Але саме з 1965-го керівництво СРСР взяло курс на творення нової "історичної спільноти" – радянського народу. Її мало щось об'єднувати, тому точкою відліку народження цієї спільноти і центральною історичною датою обрали Перемогу над нацизмом. Треба сказали, що цей проєкт був успішним і ментально радянський народ таки було сформовано, хоча тільки частково".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США закликали Росію не фальсифікувати історію

Коли розпався СРСР казали, що разом із СРСР помре і ця радянська ментальність.

"Так вважали, але потім у 2000-х соціологічні дослідження перш за все Левада Центру почали фіксувати, що оцей Homo Sovieticus (людина радянська) сам себе відроджує. Це дало підстави вважати, що спільнота все ж була сформована і присутня на пострадянському просторі. Десь більше, десь менше.

Нині в Росії продовжується культивування цього свята і наголошення на його парадній складовій. Росія взяла 9 травня за міф походження, довкола якого відбувається вибудова ідентичності. Наприклад для України таким є міф козацтва".

"У нас інший шлях, - наголошує Примаченко. - Українці мають пам'ятати про ту ціну, яку Україна заплатила у цій війні. Варто не захоплюватися зовнішньою атмосферою парадів, маскарадів і пам'ятати, що війна це смерть, голод, сироти, інваліди, розруха. Про що радянська влада бажала не згадувати".

Більше про капітуляцію Німеччини та міфи про Другу світову війну читайте у журналі "Країна" за 7 травня 2020 року.

Більшість українців погоджуються із твердженням, що Радянський Союз є відповідальним за початок Другої світової війни разом із Німеччиною.

Так схвальну відповідь дали 56% опитаних соціологами українців. На заході погоджуються 63%, на сході - 44. Не погоджуються із твердженням 24%, а 20% не визначилися.

Зараз ви читаєте новину «День Перемоги був основою для радянської ідеології - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути