Ексклюзиви
вівторок, 05 травня 2020 17:05

Українців розпитали про винних у розв'язанні Другої світової

Українців розпитали про винних у розв'язанні Другої світової
Зустріч солдатів вермахту та червоної армії. 17 вересня 1939 року СРСР розпочав вторгнення у Східну Польщу, анексувавши Галичину та Волинь. Перед цим підписав із нацистською Німеччиною пакт Молотова - Ріббентропа. Фото: territoryterror.org.ua

Більшість українців погоджуються із твердженням, що Радянський Союз є відповідальним за початок Другої світової війни разом із Німеччиною.

Так схвальну відповідь дали 56% опитаних соціологами українців. На заході погоджуються 63%, на сході - 44. Не погоджуються із твердженням 24%, а 20% не визначилися. При цьому немає кардинальних відмінностей між усіма віковими групами до 70 років, повідомляють на офіційному сайті фонду "Демократичні ініціативи".

Близько 52% громадян вважають, що День Перемоги - це передусім відзначення перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. 32% вважають його днем відзначення перемоги антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та внеску в неї українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща розкритикувала Путіна через слова про Другу світову

Відзначення в Україні одночасно Дня пам'яті та примирення - 8 травня та Дня перемоги - 9 травня підтримують 39% українців. Близько 32% вважають, що відзначати варто лише День Перемоги 9 травня, а 14% - лише День пам'яті та примирення. Для 6% цей день є просто додатковим вихідним.

61% українців не підтримують ідеї участі українських політиків у заходах з нагоди Дня Перемоги у Москві, підтримують – 21%, ще 18% не визначилися. Близько третини підтримують рішення про заборону георгіївської стрічки, але ще близько третини не підтримують, іншим все одно. Найменше прихильників заборони - на півдні та сході країни.

Визнання воїнів Української повстанської армії (УПА) борцями за незалежність України підтримують 44% українців, ще 22% – проти цього рішення.

Соціологічне дослідження проводили фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології з 17 по 22 квітня. Опитали близько 2 тис. українців з усіх підконтрольних областей.

У грудні 2019 року під час пресконференції Володимир Путін заявив, що СРСР був останньою державою Європи, яка підписала з Німеччиною договір про ненапад, також відомий як пакт Молотова - Ріббентропа. За його словами, "Польща сама взяла участь у поділі Чехословаччини".

Крім того, зі слів президента РФ, радянські війська зайшли в Польщу відповідно до цих домовленостей, але "після того як польський уряд втратив контроль над своїми збройними силами і над тим, що відбувається на території Польщі, і сам перебував уже десь у районі польсько-румунського кордону".

Зараз ви читаєте новину «Українців розпитали про винних у розв'язанні Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути