середа, 17 лютого 2021 18:25

Демони, які захищають: у музеї показали унікальні мініатюри
12

У Львові відкрили виставку давнього буддійського мистецтва
Фото: Gazeta.ua
У Львові відкрили виставку давнього буддійського мистецтва
У Львові відкрили виставку давнього буддійського мистецтва
У Львові відкрили виставку давнього буддійського мистецтва
У Львові відкрили виставку давнього буддійського мистецтва

У Львівському музеї історії релігії відкрили виставку сакральних буддійських мініатюр - цаклів.

"Ми представили 60 цаклів. Також на виставці є тханки (буддійські ікони. - Gazeta.ua) та скульптура. Ми раді, що така невелика колекція є у нашому музеї", - говорить кореспонденту Gazeta.ua директор музею Орест Малиць.

Цаклі у колекції музею належать до ХІХ-XX ст. Походять з Калмикії та Тибету. На цаклях зображували Будду, буддійських вчителів, духів. Існують цаклі із демонами. Їх зображали, як грізних істот. Але буддисти вірять, що демони їх захищають.

"Ці малюнки створені не для художньої мети. Їх зробили для посвячень, обрядів, медитацій. Цаклі можна порівняти з маленькими друкованими іконками у наших храмах. У Тибеті, Монголії та Калмикії люди не мали легкого доступу до храмів. Вони робили такі спрощені зображення, бо не могли мати великі картини. Їх малювали на звичайному папері. Також на дереві та слюді. На деяких цаклях видно, що це була обкладинка давньої книжки", - розповів куратор виставки, старший науковий співробітник музею Володимир Гарбузюк.

Частину артефактів передав на постійне зберігання до музею львівський колекціонер Іван Гречко. Він отримував їх у подарунок під час подорожі до Калмикії в 1960 роках. Цей регіон був традиційно буддійський, але радянська влада нищила монастирі калмиків.

"Цаклі використовували також, як обереги. Їх носили на грудях. У ритуалах використовували тоді, коли не було доступу до повноцінних інгредієнтів та сакральних предметів", - повідомив науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальну виставку до ювілею Лесі Українки відкрили у столиці

Іншою функцією цаклів була передача знань. Вони містять символічні зображення, які пояснюють ті чи інші аспекти релігії. Показують пози для медитації. На деяких цаклях намалювали речі, що символізують спокусу. Це їжа, музичні інструменти. Під час ритуалів буддисти символічно ділилися своїми бажаннями з усім світом.

Виставка діє протягом місяця. Музей працює у всі дні тижня, крім понеділка.

Музей загиблих літаків розпочав роботу наприкінці жовтня 2020-го на околиці села Хоросно - за 18 км на південь від Львова. Його облаштував на своїй земельній ділянці голова ГО "Пошук літаків в Україні" Андрій Риштун. З волонтерами шукає на території України залишки машин періоду Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Демони, які захищають: у музеї показали унікальні мініатюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути