середа, 10 лютого 2021 09:00

Унікальну виставку до ювілею Лесі Українки відкрили у столиці

Унікальну виставку до ювілею Лесі Українки відкрили у столиці
З 10 до 28 лютого у Національному музеї Тараса Шевченка працює виставка "Історія в костюмі". Представлено сценічні костюми до постановок Київського театру імені Лесі Українки. Фото: facebook.com

Виставка костюмів для вистав за творами Лесі Українки відкрилася сьогодні, 10 лютого, у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві. Присвячена 150-річчя від дня народження письменниці.

Колекцію представив Київський театр ім. Лесі Українки.

Експозиція містить оригінальні костюми, що зберігалися у фондах театру. Створені з 1939-го до 2002 року для 4 версій втілення на сцені драми "Камінний господар" і драматичної поеми "У пущі". А також для постановки Юрія Щербака "Сподіватись", головною героїнею якої є Леся Українка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бути Лесею Українкою: розвінчали міфи про письменницю

"Італійський режисер Джорджо Стрелер колись сказав, що драматургія Антона Чехова схожа на китайську скриньку. Відкриваєш одну, а всередині неї – 2-га, відкриваєш 2-гу – а там 3-тя, і так до нескінченності. Очевидно, драму Лесі Українки "Камінний господар" можна порівняти з такою ж скринькою. Адже вона змінюється з часом, відкриває нам щоразу нові грані, залишаючись актуальною поза часом і простором. Від романтики до жорстокої трагедії кохання", – каже Михайло Резнікович, генеральний директор і художній керівник Театру ім. Лесі Українки.

У рамках проєкту також показують роботи художників - від Анатолія Петрицького до Марії Левитської.

Виставка "Історія в костюмі" триватиме до 28 лютого.

З 9 лютого в Національному музеї Тараса Шевченка працює художньо-документальна виставка плакатів "Великі земляки: рід Капіністів".

"Розповідає про рід Капністів, представники якого 3 століття впливали на розвиток політики, культури, економіки, суспільства в цілому - а отже, й на наше сьогодення. Капністи - дворянська і графська родина, яка походить із козацько-старшинського роду. Серед представників були міністри, дипломати, військові, вчені, педагоги, актори. Капністи займалися державними справами і благодійністю, колекціонували предмети мистецтва. Нащадки славетного роду сьогодні живуть у різних країнах", - ідеться в анонсі.

Зараз ви читаєте новину «Унікальну виставку до ювілею Лесі Українки відкрили у столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі