понеділок, 07 жовтня 2019 08:20

Данило Галицький двічі відмовився від корони

Данило Галицький двічі відмовився від корони
Митра – церемоніальний головний убір Перемишльських єпископів. За легендою, у XVI столітті її переробили з корони Данила Романовича. Фото: wykop.pl

В Дорогочині, зараз це східна Польща, 7 жовтня 1253 року коронували галицько-волинського князя Данила Романовича. Корону надіслав Папа Римський Інокентій IV.

У Середньовіччі вважали, що син князя був князем від народження. Королем його має визнати Папа Римський. Посланець Папи Інокентія ІV прибув до Дорогочина над Бугом. Привіз Данилові королівські клейноди: корону, скіпетр і державу. Данило двічі відмовлявся коронуватися. Уперше — через те, що посольство з короною застало його не в Галицько-Волинській державі. Він тоді саме прибув до Кракова. Удруге — через те, що папа надіслав корону, не оголосивши хрестового походу проти монголів. Врешті поступився.

"Прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: "Сину! Прийми од нас вінець королівства. Ти матимеш поміч од папи". Він прийняв вінець од бога, од церкви Святих апостолів, від престолу святого Петра, і від отця свого папи Інокентія, і від усіх єпископів своїх", - пише невідомий автор у Галицько-Волинському літописі про коронацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У волинський замок з'їхалися всі європейські монархи

Коронація відбулася у дорогочинському храмі Пресвятої Богородиці. Отримавши корону, галицько-волинський правитель ставав повноправним європейським монархом. Інші королі мали надати йому військову допомогу, на той час - в обороні від монголів. Проте володарі Центральної Європи не підтримали його в боротьбі. Данило Галицький воює самотужки.

Данилова корона до Першої світової війни зберігалася в храмі у Перемишлі й була перероблена на митру місцевого єпископа. Зникла під час Другої світової війни. Де зараз - невідомо. Її копія зберігається в експозиції Золочівського замку на Львівщині.

У замку Любарта в Луцьку на Волині 6 січня 1429 року з'їхалися правителі всіх довколишніх держав. Тут була улюблена резиденція Великого князя Литовського Вітовта.

Зараз ви читаєте новину «Данило Галицький двічі відмовився від корони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути