субота, 18 січня 2020 08:20

Британські злочинці заснували місто

Британські злочинці заснували місто
Сідней в кінці ХІХ століття. В 1851 році поблизу Сіднея було знайдено поклади золота, що привело до різкого росту міста. Фото: Артур Сайєр

У Ботанічній затоці на узбережжі Австралії 18 січня 1788 року з'явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

Флотилія з 11 британських кораблів привезла на узбережжя затоки Порт-Джексон на південному сході Австралії першу партію англійських злочинців — 578 чоловіків і 220 жінок. Ці люди, а також 300 військових заснували перше на континенті поселення європейців - Сідней.

У Великій Британії бракувало місць в тюрмах – засуджених почали засилати в малоосвоєну Австралію. На початку 1788 року сюди прибули 11 кораблів із 850 каторжанами. Серед них були морські піхотинці з сім'ями, урядовці і 778 в'язні, засуджені за крадіжки, лжесвідчення, шахрайство, насильство і грабіж на терміни від 7 років до пожиттєвого терміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядав Сідней в кінці ХІХ століття - ретро фото

Колонізація континенту британцями супроводжувалася винищенням корінного населення. На початок 70-х років 19 століття було повністю знищено тасманійців. З кінця 18-го до середини 20-го століть чисельність тубільців скоротилася в 5-6 разів. Спершу поселення розташовувалися вздовж узбережжя. У перші десятиліття після 1788 чисельність європейського населення росла повільно і в основному за рахунок засланців.

В 1851 році поблизу Сіднея було знайдено поклади золота, що привело до різкого росту міста. 1 січня 1901 набрав чинності акт британського парламенту про створення Австралійського Союзу.

Наприкінці ХІХ століття фотограф Артур Сайєр відвідав австралійське місто Сідней, де зробив низку фотографій міста та його мешканців. Сідней був заснований у 1788 р. Артуром Філіпом, який прибув сюди на чолі Першого флоту.

Зараз ви читаєте новину «Британські злочинці заснували місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути