пʼятниця, 24 липня 2020 08:20

Брати стали першими святими в історії християнства на Русі

Брати стали першими святими в історії християнства на Русі
У 1071 році Гліба та Бориса було канонізовано руською церквою. Фото http://orthochristian.com

У боротьбі за київський престол князь Святополк Окаянний 24 липня 1015-го вбив свого брата 23-річного Бориса, а потім і Гліба. Середній брат Ярослав переміг Святополка і оголосив братів святими — першими в історії християнства на Русі.

Батько Володимир Святославич прийняв християнство поділив державу на багато уділів і роздав їх своїм 13 синам. Мав13 синів і 10 дочок від шести дружин. Двоє синів – Борис і Гліб – були дітьми від церковного шлюбу. Гліб у 1013 році став князем муромським. Святополк Окаянний - старший брат, викликав Гліба до Києва, начебто до батька, який захворів. Насправді на той час Володимир Великий вже помер, а Святополк хотів позбавитися конкурентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймолодший князь-спадкоємець переміг усіх братів

Біля річки Альта неподалік сучасного Борисполя найняті бояри заколюють Бориса. У вересні вбивають і Гліба. Крім Бориса і Гліба від рук Святополка загинув ще один брат – Святослав. Його з сімома синами зарубали, коли він ховався в Карпатах. Середній брат Ярослав переміг Святополка і оголосив братів святими — першими в історії християнства на Русі. У 1071 році Гліба та Бориса було канонізовано руською церквою. Вони стали одними з перших руських святих.

Син Володимира Великого Ярослав Мудрий 2 грудня 1015 року посів у Києві княжий престол. Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу.

Зараз ви читаєте новину «Брати стали першими святими в історії християнства на Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути