Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2018 16:20

Бібліотекар спалив 500 тис. стародруків і рукописів

Бібліотекар спалив 500 тис. стародруків і рукописів
24 травня 1964 року згоріло сховище Київсьої публічної бібліотеки Академії наук УРСР. Нині - це корпус національної бібліотеки ім. Вернадського. Фото: mistaUA.

24 травня 1964 року співробітник Київської публічної бібліотеки Академії наук УРСР Віктор Погружальський підпалив відділ цінних видань і рукописів.

О 5:30 взяв кілька книжок з одного зі стелажів, порвав і підпалив. Поступово зайнялось все приміщення книгосховища. В ньому згоріло листування, архіви, цінні видання з відділу україніки: вітчизняні та зарубіжні періодичні видання - від 500 до 800 тис. томів. Багато літератури не було включено в каталоги, тому точну кількість оцінити складно.

152 пожежникам вдалося зупинити вогонь лише через 31 годину, вже 25 травня. Нібито через аварію на водогоні протягом двох годин в усьому районі не було води.

"Його всі відверто називали "шизофреніком". Свого часу медична експертиза встановила, що у нього були значні психічні відхилення. Він був дивакуватого характеру. Але йому і допомагали. Його не звільнили з роботи, допомогли з житлом, дали квартиру. Він ходив і говорив, що спалить колись цю бібліотеку", – розповідає нинішній гендиректор бібліотеки Володимир Попик, пишуть "Нотатки українського москаля".

Підпал він влаштував, щоб помститися керівнику бібліотеки Дончаку. На нього писав доноси до КДБ. Судовий процес над Погружальським був проведений так, щоб відвести увагу публіки від пожежі, її причин і супутніх обставин. На суді розповідав, що коли підпалював книги, то бачив перед собою не їх, а фізіономію ненависного директора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ніч студенти спалили на вогнищі 20 тисяч книжок

Погружальський наполягав, що влаштував розправу над культурною спадщиною за допомогою двох коробок сірників. Проте багато очевидців відзначали, що пожежа дуже сильною і її не могли погасити. У народі ходили чутки про фосфорні шашки і магнієві стрічки.

"Прокурор, суддя, захисники, сам підсудний і заздалегідь підготовлені свідки – навперебій намагалися показати, що у підсудного просто поганий характер. Нічого дивного немає в тому, що він взяв і підпалив бібліотеку", - писав у статті "З приводу процесу над Погружальським" Євген Сверстюк.

Історик Сергій Білокінь знайшов дані про 14 осіб, які які отримали фосфорне отруєння. Також історик згадує слова одного з вогнеборців, який обмовився, що в книгосховищі був розсипаний калій. Він від контакту з водою горить і вибухає.

Погружальського на місці злочину застала прибиральниця бібліотеки. Вона спочатку говорила про ще одного невідомого, який втік з місця злочину. Однак під тиском "органів" змінила свої свідчення. "На суд, де повинна була виступити свідком, вона йшла з вузликом. Скаржилася, що спочатку всім розповідала про двох, а тепер буде брехати. От її і посадять", – писав Сергій Білоконь.

У квітні 1718 року переодягнені посланці з Москви підпалили архів і бібліотеку Києво-Печерської лаври.

Масштабна пожежа знищила величезний архів і бібліотеку. Там зберігалися книжки й рукописи ще княжих часів.

Відвідувачам лаври повідомляють, що пожежу викликала свічка в келії намісника. Але відомо, що полум'я спалахнуло одразу в кількох місцях монастиря. Замовник підпалу – московський цар Петро І.

Зараз ви читаєте новину «Бібліотекар спалив 500 тис. стародруків і рукописів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути