четвер, 22 листопада 2018 13:16

Автор тлумачного словника російської мови любив українську

Автор тлумачного словника російської мови любив українську
Василь Перов. Портрет Володимира Даля Фото: skuki.net

В Луганську 22 листопада 1801 року народився Володимир Даль - письменник, лікар-окуліст та хірург-віртуоз. Працюючи на Волині, він зібрав словник української мови. Потім створив перший тлумачний словник російської мови.

Його батько Іван Матвійович – син офіцера данської королівської армії. Його запросили до двору Катерини ІІ на посаду бібліотекаря. Він вивчив медицину і став старшим лікарем на Луганському ливарному заводі. У 1795 році виникло місто Лугань і він оселився у одноповерховому білому будиночку. Мати Марія Фрейтаг - з німецько-французького роду, пише uahistory.com.

Коли Володимиру було 4 роки, родина переїхала до Миколаєва. Там він прожив майже 16 років. Якось мати запитала, чи не хоче він стати перекладачем.

"Ні. Не хочу весь час шукати слова", - відповів. Хоча сам знав 12 мов і розумів тюркські.

Закінчив навчання у Морському корпусі й одержав призначення на фрегат "Флора". Тоді написав дві комедії: "Ведмідь у маскараді" та "Наречена у лантусі, або білет у Казань". У вересні 1823 року Даля арештували за сатиричний вірш, у якому він висміював амурні зальоти командуючого Чорноморським флотом губернатора Олексія Грейга та його коханки шинкарівни Лії Сталінської. Адмірал Грейг передав справу до Військового суду. Після року допитів Даля перевели в матроси.

Потім його виправдали, але він кинув службу. Здобув освіту лікаря та хірурга у Дерптському університеті. Потрапив до діючої армії на війну з турками.
Сучасники згадували про унікальні риси Даля-хірурга й окуліста: він писав і блискуче оперував однаково і правою, і лівою рукою. Після війни працював лікарем у Умані, Кам'янці-Подільському, всюди збираючи слова живої української мови.

У березні 1832 року його перевели до Петербурга. Працюючи у військовому шпиталі, "козак Владимир Луганський" (псевдо Даля) писав казки "Відьма", переказ "Упир", оповідання "Небувале в бувалому", що живою мовою описували анекдотичні ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зарядімо бойовим" - що треба знати про походження української

У липні 1833 року Володимир Даль одружився з 16-річною Юлією Андре і виїхав до Оренбурга. Там у них народився син Лев і дочка Юлія. На жаль, дружина померла у 22 роки. Даль творив повісті й оповідання; підручники з ботаніки, зоології, яких у російській школі ніколи не було. На його руках помер Олександр Пушкін.

1840-го Володимир Даль взяв шлюб із 21-річною Катериною Соколовою. З нею мав трьох дочок. Улітку 1841 року Даль оселився у Петербурзі, був начальником особливої канцелярії внутрішніх справ нащадка гетьмана Кирила Розумовського – Льва Перовського.

Влітку 1844 року Володимир Даль разом із поетом Євгеном Гребінкою подорожували Україною.

"Я з задоволенням знову заговорив цією чудесною мовою", - писав до дружини. - Упродовж поїздки він постійно записував до зошита українські слова та їх тлумачення, так виник задум українського словника.

Помер він 4 жовтня 1872-го після двох інсультів.

"Граматику словенську" уклав лексикограф Іван Ужевич 19 листопада 1643 року.

Праця є граматикою української літературної мови, написана латиною.

Ужевич народився біля річки Уж. Не відомо, біля якої саме, бо річка з такою назвою є у Житомирській області та на Закарпатті.

Зараз ви читаєте новину «Автор тлумачного словника російської мови любив українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути