Ексклюзиви
вівторок, 06 жовтня 2015 18:00

Археологи знайшли невідомий фрагмент епосу про Гільгамеша

Автор: www.dailymail.co.uk
 

Науковці відкрили глиняну табличку, яка містить 20 досі невідомих рядків давнього епосу про Гільгамеша. Про це пише "Daily Mail".

Фрагмент відомого епосу знаходився серед 80 табличок, які історичний музей Іраку придбав у контрабандиста цього року. Першим цю табличку виявив професор Фарук аль-Раві, який нині мешкає в Лондоні.

Як вдалося з'ясувати, розміри таблички становлять 11 см у довжину, 9,5 см у ширину та ще 3 у товщину. На ній записані 20 невідомих до цього рядків давнього епосу Месопотамії.

"Нова табличка продовжує епос в місці, де обірвалася попередня. Тепере ми знаєм, що Цедарський ліс не таке тихе і спокійне місце, як нам здавалося до цього", - стверджує професор Ендрю Джордж. "Тут живуть численні мавпи, цикади і птахи. Вони разом створюють симфонію (чи какафонію) лісу, який охороняє Хумбаба", - пише професор аль-Раві.

У музеї Сулейманії стерджується, що табличка була створена 2 тисячі років до н.е. Проте вчені більш обережні у визначенні її віку. На їхню думку, вона була створена у VII столітті до н.е. у Вавилоні.

Нагадаємо, "Епос про Гільгамеша, або поема "Про того, хто все бачив" - один із найдавніших літературних творів людства, створений у XXII столітті до н. е. в Стародавньому Шумері.

В епосі розповідається про дружбу правителя Гільгамеша з дикою людиною Енкіду, про їхні подвиги, про смерть Енкіду й пошуки Гільгамешем таємниці безсмертя. Одна з частин епосу містить розповідь про Всесвітній потоп.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли невідомий фрагмент епосу про Гільгамеша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути