пʼятниця, 11 січня 2013 15:52

Археологи вивчили похоронну косметику жителів Теотіуакана

Автор: Фото: mesoamerica.narod.ru
  еконструкція міста Теотіуакан
еконструкція міста Теотіуакан

Стародавні мексиканці прикрашали тіла небіжчиків свинцевим блиском і розтертою слюдою. Ці речовини жителям Теотіуакана доводилося купувати в інших регіонах Месоамерики.

Результати дослідження, проведеного групою іспанських археологів з Політехнічного університету Валенсії, опубліковані в журналі Journal of Archaeological Science.

Теотіуакан, відомий своїми пірамідами, розташований у високогірному районі сучасної Мексики. Він був великим містом, розквіт якого припав на 3-6 століття нашої ери. Населення Теотіуакана сягало до 100 тисяч чоловік, а площа становила 25 квадратних кілометрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завоювання ацтеків реконструювали на рівні ДНК

Автори роботи проаналізували 31 керамічну поховальну посудину з могили, знайденої в основі зруйнованого храму в Теопанкацко, одного з районів Теотіуакана. Поховання датується 200-350 роками нашої ери, в ньому знаходяться залишки двох юнаків, імовірно, знатних воїнів.

Вивчивши вміст посудин за допомогою електронного мікроскопа, хроматографії та спектрофотометрії, дослідники дійшли висновку, що в них зберігалися подрібнена слюда і мінерал ярозіт. Крім того, у посудинах були присутні і органічні компоненти, такі, як смола сосни Монтесуми і шматочки деревного вугілля.

Судячи з результатів аналізу, одним з основних елементів похоронної косметики жителів Теотіуакана був токсичний мінерал галеніт (свинцевий блиск, судьфід свинцю). Оскільки поклади цього мінералу відсутні в околицях Теотіуакана, вчені припустили, що його доставляли здалеку.

Оскільки в посудинах немає слідів аглютинативних речовин, які допомагають косметичним засобам триматися на шкірі, вчені упевнені, що вони не мають справу з прижиттєвою косметикою, яку поклали в могилу її власникам. Більш ймовірно, що в посудинах зберігалися суміші, якими посипали тіла небіжчиків перед похованням.

Зараз ви читаєте новину «Археологи вивчили похоронну косметику жителів Теотіуакана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути