середа, 08 серпня 2012 15:08

У місті ацтеків знайшли священне дерево Віцліпуцлі

Автор: Фото: mexico-vkontakte.com
  Модель Теночтітлана
Модель Теночтітлана

Мексиканські археологи під час розкопок поблизу Великої піраміди в Теночтітлані (місто-держава, що знаходилася на місці сучасного Мехіко) виявили поховання віком близько 500 років і священне дерево Віцліпуцлі. Стаття з описом знахідки ще не опублікована, повідомлення про неї призводить artdaily.org.

Поховання розташовувалося на глибині близько п'яти метрів під базальтовою плитою, що була частиною фундаменту будівлі. Таким чином, поховання існувало на цьому місці ще до того, як близько 1481-1486 років нашої ери була побудована Велика піраміда.

Могила мала близько 2 метрів в довжину і 65 сантиметрів завширшки. В ній знайшли повний скелет молодої дівчини і безліч останків, які належать дорослим і дітям різного віку. Всього в похованні було знайдено 1789 кісток, у тому числі черепи 10 різних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дорога Інків" виявилася довшою на 4 км

За словами археологів, які знайшли поховання, воно є унікальним. Хоча масові поховання доколумбової Мексики вчені знаходили і раніше, ця могила - перша, в якій зустрічаються кістки людей різного віку.

Крім могили, в ході розкопок була знайдена невідома раніше споруда з вулканічного каменю. Всередині неї знаходився стовбур, який належав, за словами археологів, одному зі священних дерев, яке асоціюються з богом війни Віцліпуцлі (Уіцілопочтлі). Йому був присвячений Великий храм в центрі міста.

Раніше в центрі сучасного Мехіко, неподалік від Теночтітлана, археологи відкопали піраміду віком близько 800 років. Вона змінила уявлення вчених про датування заснування ацтеками побратима Тенотчітлана, міста Тлателолко.

Зараз ви читаєте новину «У місті ацтеків знайшли священне дерево Віцліпуцлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути