Ексклюзиви
субота, 05 квітня 2008 14:06

Дослідники з"ясували, як рахували ацтеки

Дослідники з"ясували, як рахували ацтеки
У ацтеків існувала власна арифметика. Вони використовували символи у вигляді сердечок, рук та інші позначення для написання дробів. Так само як і зараз управляючі часів ацтеків вели відповідні облікові книги.

Проте на відміну від десяткової системи в своїх розрахунках ацтекські бухгалтери використовували двадцятизначну систему.

Хоча іспанці знищили майже всі об"єкти матеріальної культури ацтеків, збереглися два манускрипти, що належать до XVI століття: кодекс Вергара і кодекс Санта Марія Асунсьон. У них міститься інформація про землеволодіння в регіоні Текськоко (недалеко від Мехіко).

У першій частині кожного кодексу містяться відомості про сім"ї, що проживають в місті, в другій - інформація про розміри землеволодінь кожної сім"ї.

Для позначення відстані ацтеки використовували лінії (одна одиниця) і крапки (20 одиниць). Також в кодексі були присутні знаки у вигляді рук, стрілок і сердечок, які були частиною одиниці.

Вчені з"ясували, що дві стрілки відповідають одиниці довжини ацтеків (2,5 м), п"ять сердечок - 2 одиницям, 5 рук - 3 одиницям, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники з"ясували, як рахували ацтеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути