Ексклюзиви
вівторок, 16 листопада 2010 10:56

Робот знайшов таємний прохід у давній ацтекський храм (ФОТО)

Археологи провели перше дослідження древніх руїн у Мексиці за допомогою робота. Апарат зміг проникнути в тунель віком у 2000 років, що пролягає під храмом у Теотіуакані, і показав, що приховує таємний хід.

Коридор шириною в 4 метри був замурований місцевими жителями в період між 200 і 250 роками. Археологи спустили в нього дистанційно керований і забезпечений камерою самохідний апарат, щоб перевірити, чи безпечний коридор для людей. Робот розміром в 30 см, названий "Tlaloque 1" на честь ацтекського бога дощу та грому Тлалока, зафільмував вузький прохід. На самому початку тунель виявився завалений уламками практично до стелі. Зняті роботом матеріали були представлені в середу в Національному інституті антропології та історії Мексики.

Робот, який допоміг вивчити тунель, зроблений за аналогією з пристроєм, використаним вченими в Єгипті. У 2002 році такий же робот допоміг археологам виявити заховану двері та приміщення у Великій піраміді, побудованій фараоном Хеопсом 4000 років тому. Але, за словами мексиканських археологів, подібний робот вперше був використаний для досліджень в Мексиці, а, можливо, і на території всієї Америки.

Археолог Серхіо Гомес (Sergio Gomez) розповів, що отримані кадри дозволили їм розглянути склепінчасту стелю тунелю, створену умілими майстрами Теотіуакана - міста, яке розташоване на північ від Мехіко.

"Прохід довжиною приблизно в 100 метрів видовбаний в скельних утвореннях, а в деяких місцях можна побачити сліди знарядь, якими працювали жителі стародавнього міста", - розповів Гомес.

Добре оброблені кам'яні блоки і гладка склепінчаста стеля свідчать, що тунель не міг бути природним утворенням, він створений людьми. За припущеннями дослідників, він може вести до поховальної камери. Археологи сподіваються розчистити отвір, що веде в прохід, і проникнути всередину вже наприкінці листопада або початку грудня.

Вхід в тунель дослідники знайшли ще в липні, коли робили пробні шурфи. За допомогою георадара археологи з'ясували, що коридор проходить на глибині 12 м під землею і закінчується десь під храмом Кетцалькоатля. Тоді ж учені виявили приміщення, яке пов'язане з тунелем. Історики припускають, що там можуть перебувати поховання ранніх правителів Теотіуакана.

Якщо припущення археологів підтвердяться, то це стане однією з найважливіших знахідок на території покинутого міста. Адже соціальна структура Теотіуакана досі залишається для вчених загадкою, хоча руїни стародавнього міста досліджуються вже понад 100 років, а піраміди Сонця і Місяця відомі в усьому світі так само добре, як і єгипетські. До теперішнього моменту археологи не знайшли ні зображення будь-якого правителя, ні його поховання. Тому Теотіуакан стоїть окремо від усіх інших доіспанських великих міст, де правителі здебільшого обожнювалися місцевими жителями.

За словами Гомеса, вчені мають на меті знайти поховання місцевого правителя вже давно, і в 2009 році почали закладати на території міста численні розвідувальні шурфи. І саме таким способом вони виявили вхід у замурований тунель.

Перед тим як стародавні жителі запечатали прохід, в тунель принесли величезну кількість жертвоприношень - більше 50 тисяч предметів з нефриту, каменя, раковин і глини, у тому числі керамічні кубки, які не мають аналогів навіть у Теотіуакані.

Архітектурний комплекс включає в себе піраміди, площі, храми і широкі вулиці, що колись були центром міста з населенням більше 100 тис. осіб, можливо, наймогутнішого в Месоамериці. Вчені знають, що місто було засноване близько 2500 років тому, а 2100 років тому почався період його найвищого розквіту, проте у них до цих пір немає жодних відомостей про його правителів. До того часу, як сюди прийшли близько 1300 року ацтеки, місто вже було покинуте. Саме ацтеки і дали йому назву Теотіуакан, яка означає "місце, де люди стають богами".

За матеріалами Infox

Зараз ви читаєте новину «Робот знайшов таємний прохід у давній ацтекський храм (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути