Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2019 14:15

Археологи розкопали найдавнішу мечеть у Європі

Автор: livescience.com
  У давньому місті вестготів виявили найдавнішу мечеть
У давньому місті вестготів виявили найдавнішу мечеть

Археологи виявили численні руїни в стародавньому місті вестготів Реккополісі, неподалік Мадриду, Іспанія. Найцікавішою знахідкою виявилась будівля, в якій вбачають одну з найстаріших мечетей Європи.

Відкриття вказує на те, що місто, чий вік сягає 1400 років, було набагато більшим, ніж припускали. Дослідники виявили передмістя, що розташовувалися перед міською стіною.

"Завдяки новому геомагнітному обстеженню ми дізналися, що простір, оточений стінами міста, був повністю розвинений і що його населення було достатньо великим, щоб розселятися за міські стіни", - заявив професор класики та історії Єльського університету Ноел Ленскі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди Півночі стояли, немов стіна з льодовиків" - Карл Мартел зупинив наступ ісламу в Європі

Одна з великих будівель за своєю орієнтацією в просторі різнилася за інші. Її розташування збігалося з напрямком на Мекку - священне місто мусульман і центр їхнього паломництва. Планування будівлі також нагадує мечеті на Середньому Сході. Однак археологи зазначають, що тільки кінцеві розкопки можуть остаточно підтвердити, чи дійсно ця будівля була мечеттю, повідомляє Live Science.

Розкопки Реккополісу тривають протягом декількох десятиліть, але дотепер археологи виявили лише близько 8% площі всередині міських стін. Виявлення мечеті може кардинально змінити погляди на релігійні відносини періоду Великого переселення народів у Європі.

Вестготи - давньогерманське плем'я, яке грало ключову роль в історії Західної Європи після занепаду Римської імперії. Вони брали участь у Великому переселення народів із IV ст. н.е. і вважаються предками іспанців і португальців. Реккополіс був побудований у VI ст., а до X ст. залишений із невідомих причин.

Коли до кінця VII ст. землі Північної Африки, які до цього контролювала Візантія, остаточно відійшли Омейядському халіфату, увагу арабів зосередилась на Європі. Місцевий король Родер у цей час воював з Васконі (басками) у протилежній частині Піренейського півострова, так що мусульмани, не зустрівши серйозного опору, зуміли значно просунутися на північ у напрямку Севільї.

У липні того ж 711 року відбулася вирішальна битва між вестготами, з одного боку, і арабами та берберами - з іншого. Незважаючи на чисельну перевагу, військо Вестготського королівства зазнало нищівної поразки, король Родер був убитий, і до 718-го халіфат захопив більшу частину Піренеїв. Тільки північні райони країни чинили запеклий опір. Тут з'явилося королівство Астурія, з якого почалася Реконкіста - процес відвоювання Іберії, що завершилася 1492-го.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали найдавнішу мечеть у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути