понеділок, 27 серпня 2012 17:42

Англійці шукатимуть могилу останнього короля Середньовіччя

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Річард ІІІ - один з двох королів Англії, загиблих в бою (після Гарольда II, убитого при Гастінгсі в 1066 році)
Річард ІІІ - один з двох королів Англії, загиблих в бою (після Гарольда II, убитого при Гастінгсі в 1066 році)

Британські археологи оголосили про початок масштабних розкопок на території Лейчестера, мета яких - пошук тіла англійського монарха Річарда III, останнього короля з династії Плантагенетів, повідомляє прес-служба університету Лейчестера.

Річард III був четвертим сином герцога Йоркського і Сесілії Невілл, дочки молодшого брата короля Едуарда IV. Майбутній монарх був видатним воїном і стратегом, відомим фізичною силою і вмінням вести бій. У 1482 році він став командувачем армією при Едуарді IV, а 1483 - регентом при його сині Едуарді V. Річард став королем в липні того ж року, поваливши Едуарда і його матір. Його правління тривало всього два роки - Річард III був убитий в битві на Босвортському полі під час придушення повстання Генріха Тюдора і похований на цвинтарі при францисканському монастирі в Лейчестера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через ДНК-аналіз можуть "переписати національну історію" Шотландії

"Головне питання - знайти те місце, де розташовувалася церква на місці розкопок і знайти місце поховання тіла. І хоча пошук останків короля багато в чому виглядає як авантюра, що має мало шансів на успіх, ми з ентузіазмом підходимо до вирішення цієї загадки. Цілком імовірно, що ми знайдемо поховання в цьому районі, враховуючи попередні пошуки й гіпотетичне розташування церкви", - пояснив археолог Річард Баклі (Richard Buckley) з університету Лейчестера.

Баклі і його колеги проаналізували архітектурну історію Лейчестера і виділили на його карті те місце, де міг перебувати Францисканський монастир та кладовище. Зараз на цьому місці знаходиться автомобільна парковка і муніципальні установи. Археологи планують просвітити ґрунт за допомогою спеціального радара GPR для вибору місця розкопок.

"Постійний інтерес істориків і обивателів до фігури Річарда привів до появи безлічі легенд щодо його могили. Деякі місцеві жителі, наприклад ольдермен (старійшина) Херрік в 1612 році, знали точне місце його поховання і могли показати його тим, хто цікавився. З іншого боку, Англією поширювалися небилиці - тіло короля було нібито вирите і скинуте в річку Сор, а його труну використовували як годівницю для коней", - додала інша учасниця проекту Філіпа Ленглі (Philippa Langley).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідома картина да Вінчі припадала пилом на шотландській фермі

За її словами, вчені планують зняти весь процес розкопок на плівку і підготувати документальний фільм. У разі успіху археологи передадуть останки монарха для повноцінного поховання з усіма королівськими почестями в Лейчестерскому соборі.

"Ці розкопки надають нам неймовірний шанс дізнатися більше про середньовічний Лейчестер і про останній притулок Річарда III. Він був харизматичною фігурою, яка приваблює нас і сьогодні. Чому? З одного боку, його образ був дуже спотворений і очорнити в попередні століття, а з іншого - фігура Річарда є знаковою для британської історії (його смерть вважається кінцем Середньовіччя в Британії)", - підсумовує Ленглі.

Зараз ви читаєте новину «Англійці шукатимуть могилу останнього короля Середньовіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути