вівторок, 26 червня 2012 18:27

Найдавнішими жителями Британії є валлійці

Найдавнішими жителями Британії є валлійці
Генетично валлійців споріднені з населенням льодовикового періоду. Фото: gazeta.lv

Професор Оксфордського університету Пітер Донеллі (Peter Donnelly) припустив, що найдавнішими жителями Британських островів є валлійці. Зразки, на підставі яких генетик зробив свій висновок, були зібрані на всій території Британських островів.

Вчені відбирали ДНК у жителів сільських районів Сполученого Королівства, причому ступінь віддаленості від великих міст був врахований при аналізі. У дослідженні брали участь тільки ті добровольці, бабусі й дідусі яких жили в тому ж районі, де і вони самі. Середня відстань між населеними пунктами, де народилися предки добровольців, становила 37,3 кілометра. Крім генетичного матеріалу, дослідники також збирали відомості про прізвища предків добровольців.

За словами професора Донеллі, валлійці, по-перше, істотно відрізнялися генетично від решти населення Великобританії і, по-друге, несли менше слідів послідовних хвиль міграції на острів. В їхніх ДНК вчені виявили риси, які споріднюють валлійців зі "стародавніми людьми, що переселилися до Британії в кінці останнього льодовикового періоду". Про кого саме йдеться, Донеллі не уточнив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси та французи спільно шукатимуть скарб Наполеона

Подальший аналіз показав, що північні валлійці досить сильно відрізняються в генетичному плані від південних. На думку Донеллі, дві групи припливли на острів з різних місць: північні - з Ірландії, південні - з півночі Франції. Втім, він обмовився, що історичних свідчень цього переселення поки не існує.

Генетичну відокремленість валлійців професор пояснює гористим рельєфом Уельсу. На його думку, саме він не дав прийшлим на острів англо-саксам й іншим мігрантам повністю злитися з місцевим населенням.

Відомості про генетичну відособленості валлійців від інших народів Британії з'явилися більше року тому. Тоді аналіз півтисячі добровольців показав, що чоловіки-валлійці часто несуть незвичайну форму Y-хромосоми.

Зараз ви читаєте новину «Найдавнішими жителями Британії є валлійці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути