четвер, 16 лютого 2012 14:15

На фестивалі у Британії з гарбузів роблять фрески та картини
5

Фото: ФОТО з сайту kulturologia.ru

В невеликому англійському містечку Сліндон проводиться щорічний Гарбузовий фестиваль, і багатий врожай стає матеріалом для створення химерних картин. Подивитися на "баштанні дива" з'їжджаються туристи з усього світу.

Історія фестивалю налічує вже 44 роки. Одного разу британський фермер Ральф Аптон вирішив розкласти свій багатий врожай на даху дерев'яного сараю для дозрівання. Яскраві плоди не залишилися непоміченими місцевими жителями, тому на наступний рік він спеціально використав дах як полотно, на якому створив першу картину-фреску з гарбузів і кабачків.

Поступово безневинний жарт переріс у справу всього життя. З 1950-х років і до самої смерті (2009) Ральф Аптон вирощував гарбуза і кабачки, щорічно висаджуючи від 15 до 20 тисяч видів насіння різних сортів. А потім, збираючи урожай, створював справжні шедеври! За це його навіть прозвали Гарбузовий королем. "Художник" зізнавався, що не вміє малювати пензлем, а от "баштанні мозаїки" даються йому легко.

Всесвіт, піраміди або венеціанські мости - тематика робіт різноманітна, як і політ фантазії художника. На картинах змахують крилами "гарбузові" метелики і оживають фантастичні динозаври. Однак, варто зазначити, що не тільки англійці високо цінують гарбуз. Любов до цієї баштанної культури захопила всі нації. Так, американець Скотт Каммінз навчився вирізати з гарбузів скульптури, а поляк Пржеміслав (власник арт-студії Calabarte) вміє перетворювати ці плоди в дивовижні світильники.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі у Британії з гарбузів роблять фрески та картини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі