четвер, 14 червня 2012 18:09

Генріх VIII соромився свого походження

Генріх VIII соромився свого походження
У 1537 р. Гольбейн написав в Уайтхоллі фреску - сімейний портрет. Зліва направо - Генріх VIII, його батько Генріх VII, мати - Єлизавета Йоркська, і дружина, Джейн Сеймур (третя по рахунку. Фото: ru-tudor.livejournal.com

Термін "Тюдор" практично не використовувався в 16 столітті, а його популярність серед сучасних істориків і письменників дає викривлене уявлення про цей період англійської історії.

Кліфф Девіс з Оксфордського університету і Уодем-коледжу (Велика Британія) простудіював безліч офіційних документів, історичних хронік, поем, п'єс, памфлетів і з'ясував, що Тюдорами англійських монархів кінця 15 - початку 17 століття називали дуже рідко аж до останніх років царювання Єлизавети I. Наприклад, з цілого моря віршів, написаних у зв'язку зі смертю Єлизавети I і сходження на престол Якова I в 1603 році, тільки один говорить про те, що на зміну Тюдорам прийшли Стюарти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина принца Вільяма виявилася родичкою Джейн Остін

Прізвище, має валлійське походження, спочатку звучала як "Тудур". Оуен Тудур, дід першого короля з цієї династії Генріха VII, першим в роду перейшов на англійський варіант. Але вже Генріх VIII вважав за краще не афішувати свою приналежність до провінційного сімейства, виставляючи себе втіленням союзу двох більш шляхетних англійських кланів Йорків і Ланкастерів. Ймовірно, тому слово "Тюдор" було практично невідоме англійцям 16 столітті.

Тим часом багатьом історикам, письменникам, авторам сценаріїв до кінофільмів цей термін здається "гламурним", що надає певний шарм розповіді про славну епоху, яка прийшла на зміну кривавому 15 століттю. Насправді, зазначає пан Девіс, англійському монарху того часу не могло спасти на думку пишатися походженням від валлійського авантюриста, навіть якщо в його роду були якісь напівлегендарні місцеві королі, що нібито володіли правом на володіння всією Британією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серце Жанни д'Арк кат не зумів спалити

Історик звертає також увагу на те, що в сучасній популярній культурі термін "Тюдори" став позначенням не тільки певної правлячої династії, а й цілого історичного періоду, хоча, за його словами, правління Генріха VII, Генріха VIII і Єлизавети I мало дуже мало загального, не кажучи вже про коротке царювання Едуарда VI і Марії I.

Крім того, пан Девіс вважає некоректними словосполучення "Тюдоровські чоловіки" і "Тюдоровські жінки". Навряд чи звичайні люди ідентифікували себе з монархами.

"Ці терміни мають на увазі автоматичну лояльність, що не можна вважати обґрунтованим", - підкреслює фахівець.

Настільки ж необґрунтованим дослідник називає уявлення про те, що люди тієї епохи сприймали свій часу як новий, відмінний від середньовіччя.

"Історичні періоди - це штучні споруди істориків", - нагадує пан Девіс.

Тюдори (T?dors) — королівська династія, що правила в Англії в 1485—1603 роках. Змінила династію Йорків. Засновник — Генріх VII (король в 1485—1509) по лінії батька походив з уельських феодалів, по матері був родичем Ланкастерів.

Інші представники Тюдорів на англійському троні: Генріх VIII (1509—1547), Едвард VI (1547—1553), Марія I (1553—1558), Єлизавета I (1558—1603).


Зараз ви читаєте новину «Генріх VIII соромився свого походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути