понеділок, 18 червня 2012 12:56

Середньовічна інструкція для монахинь закликала не носити прикрас

Середньовічна книга "Похвала незайманості" (De Laude Virginitatis), в якій даються поради монахиням про те, як їм варто одягатися, піде з молотка на аукціоні Sotheby's. Про це повідомляє The Daily Telegraph.

Автор: Фото: dosug.md
  Це перший англійський текст для жінок
Це перший англійський текст для жінок

"Похвала незайманості" - трактат, написаний англійським церковним діячем Альдхельмом в 7 столітті для черниць абатства Баркінг, заснованого в 666 році. Це перший написаний в Англії текст, орієнтований на читачів-жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бруд на книгах показав звички людей у середньовіччі

У трактаті говориться, що для благочестивого життя недостатньо стриманості: чистоту тіла має супроводжувати безгрішність помислів. Альдхельм зазначає, що не можна пробачити тих жінок, які зухвало одягаються і тим самим збуджують інтерес молодиків. Зокрема, він радить не носити квітчасте вбрання і вишукані прикраси.

Чотири аркуші з найдавнішого примірника книги, який датується приблизно 800 роком нашої ери, виставлені на торги 10 липня поряд з іншими манускриптами з колекції норвежця Мартіна Шойена (Martin Schoyen).

  Альдхельм - автор багатьох творів на латині, його головна праця - листи до "Ацірція" (тобто до короля Нортумбрії Елдфріту), які містять складені ним латинські загадки
Альдхельм - автор багатьох творів на латині, його головна праця - листи до "Ацірція" (тобто до короля Нортумбрії Елдфріту), які містять складені ним латинські загадки

З молотка підуть також фрагменти "Іліади" Гомера давньогрецькою, які датуються межею ер, фрагменти різних екземплярів "Біблії", "Георгіки" Вергілія (екземпляр кінця 9 століття) та інші рукописи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені з'ясували шляхи поширення чуми Європою

Листи з "Похвали незайманості" передбачається продати за 300-500 тисяч фунтів стерлінгів (470-785 тисяч доларів). Всі манускрипти Шойена, виставлені на торги, як очікується, будуть коштувати більше двох мільйонів фунтів стерлінгів.

Зараз ви читаєте новину «Середньовічна інструкція для монахинь закликала не носити прикрас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути