вівторок, 12 жовтня 2010 13:47

Учені з'ясували шляхи поширення чуми Європою

Учені з'ясували шляхи поширення чуми Європою

Група вчених, що працюють в Університеті імені Йоганна Гутенберга в Майнці, виявила штами чумної палички (Yersinia pestis), що спричинили смертельну епідемію в Європі в середині XIV століття, яка увійшла в історію під назвою "Чорна смерть".

Тим самим підтверджена традиційна версія, що це була бубонна чума, а не будь-яке інше захворювання, як припускали деякі вчені. Дослідники також виявили щонайменше два маршрути проникнення хвороби в Європу: один - через Марсель, інший - через Скандинавію. Стаття вчених опублікована в журналі PLoS Pathogenes. Основні висновки дослідників викладені в прес-релізі Університету Майнца.

Вчені досліджували останки 76 людей, взяті з братських могил жертв "Чорної смерті" в Англії, Франції, Німеччини, Італії і Нідерландах. Їм вдалося виявити ДНК бактерії в зубній пульпі, а також характерні сліди білків у кістках. Досліджуючи скелети з поховань у німецькому Аугсбурзі і в італійській Пармі, вчені вдалися до імунохроматографічного аналізу (подібний метод використовується, наприклад, в експрес-тестах на вагітність).

З'ясувалося, що чума не була викликана ні штамом orientalis ("східний"), ні medievalis ("середньовічний"), які традиційно вважалися причинами "Чорної смерті" XIV століття. Виявлені штами виявилися старшими. Один з них, ймовірно, більше не існує, другий, за попередніми даними, схожий на штам, виявлений в новітні часи в Азії.

Реконструкція маршрутів поширення хвороби Європою, проведена вченими, передбачає, що вона почалася в листопаді 1347 з Марселя, найважливішого торговельного порту на середземноморському узбережжі Франції. Туди чума прибула, імовірно, на якомусь судні з Азії. З півдня Франції чума перекинулася на захід, а потім на північ країни і далі до Англії. Інший штам поширювався в той же час з Норвегії через Фріз (область на півночі Нідерландів).

Вважається, що "Чорна смерть" була занесена до Європи із Середньої Азії, Монголії чи Китаю через Туреччину або через генуезькі колонії в Криму. До цих пір передбачалося, що вона поширювалася по одному маршруту: з південної Італії і Марселя - по всій Франції, потім в Англію, Німеччину, Нідерланди, звідти - до Норвегії, Ісландії і на Русь.

За оцінками різних вчених, жертвами "Чорної смерті" у XIV столітті стали від 30 до 60 відсотків населення Західної Європи, а в загальній складності населення світу до 1400 рік скоротилася з приблизно 450 до приблизно 350 мільйонів чоловік. Надалі спалаху бубонної чуми різної інтенсивності повторювалися в Європі кожне покоління аж до XVIII століття. Крім демографічних наслідків, "Чорна смерть" справила величезний вплив на соціальну та культурну історію. Так, саме в чумні 1352-1354 роки Джованні Боккаччо написав "Декамерон", тоді ж зародився алегоричний сюжет "танців смерті" і образ "чумного доктора", що став знаменитим завдяки венеціанським карнавальним масок.

За матеріалами Лента.ру. Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені з'ясували шляхи поширення чуми Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути