четвер, 18 жовтня 2012 11:14

Американці не дуже хотіли купувати "скриню з льодом" - Аляску продали запівдарма

Колонією петербурзьких імператорів Аляска стала 1744-го — три роки по тому, як її відвідав російський мореплавець данського походження Вітус Беринг. До середини ХІХ ст. Російська імперія спромоглася побудувати там два міста — якщо такими можна назвати поселення із сотнею дерев'яних зрубів — і 23 торговельні факторії. У них збирали та складали хутро й іншу цінну сировину. Усе це потім передавати на судна, що час від часу приставали до берега. Усього в "Російській Америці" мешкало 10 тис. осіб. Чверть із них — росіяни, решта — місцеві алеути й ескімоси.

У 1860-х цар Олександр II побоювався втратити колонію: Англія все ближче підбиралася до російських володінь у Центральній Азії й не приховувала своїх намірів їх відібрати. Щодо Аляски, то британцям досить було лише ввести в її гавані кілька військових кораблів і стати на морських шляхах. Тоді Росія назавжди втратила б свою колонію. Потужного флоту на Тихому океані цар тоді не мав.

Під час громадянської війни у США Англія фактично підтримала рабовласницький Південь. А Російська імперія схилялася до підтримки Півночі, яка й перемогла. Тож відносини між США та Росією у той час були дружніми. Царські міністри вирішили цим скористатися і запропонували Америці викупити Аляску. Таким чином убивали двох зайців: робили вигідну пропозицію Штатам і замилювали очі своїм громадянам. Їм пояснили, що утримання колонії збиткове для державної скарбниці, бо продаж хутра не приносить належного прибутку. Те, що імперія не спроможна захистити свої території й боїться їх втратити взагалі без копійки, зуміли вдало приховати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині розкопали фронтову ванну 1916 року

Навесні 1867 року до США відбув державний міністр Едуард Стекль. Після переговорів, що тривали всю ніч на 30 березня, досягнули згоди про передачу Аляски Штатам за $7,2 млн — по 19 центів за квадратний кілометр. На теперішні гроші це становило б $90 млн 750 тис. Нині в елітних селищах довкола Києва за них можна купити лише 18 маєтків.

Частина грошей пішла на хабарі конгресменам і журналістам — таким чином російська делегація намагалася вплинути на громадську думку. Адже американці не дуже й хотіли купувати "скриню з льодом". Для порівняння: за Каліфорнію, через яку 1848 року США розпочали війну з Мексикою, розмір "компенсації" становив $15 млн. Тобто удвічі більше.

Для жителів Аляски передача відбулася непомітно. Хіба що нова влада принесла новий календар — замість юліанського американці запровадили григоріанський. Тож після п'ятниці 6 жовтня 1867 року на Алясці настало 18 жовтня. Уранці того дня, 140 років тому, в місті Сітка відбулася зміна прапорів — офіційна церемонія передачі території Америці. Російський солдат заплутався в мотузках і розірвав прапор своєї держави. Клапті розлетілися за вітром, і військові ловили їх багнетами. Дружина управляючого Російсько-американської компанії княгиня Максутова, кажуть, зомліла, не витримавши такої наруги над символом своєї країни.

Міф про неприбутковість Аляски американці розвіяли через п'ять років —1872-го там виявили поклади золота. А згодом тут взагалі почалася "золота лихоманка". У XX ст. геологи знайшли на цій території золото чорне — нафту. Найбільший штат США став найвигіднішим надбанням американського уряду.

Зараз ви читаєте новину «Американці не дуже хотіли купувати "скриню з льодом" - Аляску продали запівдарма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути