середа, 04 квітня 2012 18:27

Аргентина знову вимагає Фолклендські острови у Великої Британії - за 30 років після війни

 

2 квітня минуло 30 років, відколи війська Аргентини захопили Фолклендські острови, що належать Великій Британії. У збройному конфлікті, що тривав 74 дні, загинули 649 аргентинців та 255 британців. Лондон відвоював свої землі, аргентинські окупаційні сили капітулювали. Але стосунки між країнами досі напружені. В Аргентині острови називають Мальвінськими.

У січні на острови, для служби в екіпажі рятувального вертольота британських ВПС, прибув принц Вільям, онук королеви Єлизавети ІІ. Поповзли чутки, що там базується також атомна субмарина. Президент Аргентини 59-річна Крістіна Фернандес де Кіршнер домовилася з лідерами інших країн Латинської Америки, щоб ті не впускали у свої порти судна під прапором Фолклендів.

- Вони крадуть наші запаси нафти й риби, що є на Фолклендах. Але коли їм буде потрібно більше природних ресурсів, вони прийдуть і застосують силу, щоб вкрасти їх, де завгодно, - заявила Кіршнер.

Не цікавилися або мало переймалися долею Фолклендів близько 45 відсотків аргентинців, згідно з позаторішніми опитуваннями

Тара КРІСТЕНС, 47 років, фермер, Парагон-Хаус, Фолкленди:

- У мене зараз майже тисяча овець-мериносів. У серпні ми плануємо розширитися. Вовну купують кілька британських компаній для дорогих будинків мод. Мені передали лист подяки й дві кофти від Laura Ashley. Торік приїхали представники аргентинської компанії й запропонували вести бізнес із ними. Усе було добре, доки не дійшли до ціни. Давали в 17 разів менше за британців. Коли я обурилася, сказали: "Це ж просто вівці. Хто платитиме так дорого за смердючу вовну? От якби ви продавали шкіру для взуття..." Аргентині ми не потрібні зі своїми елітними породами.

Якщо Фолклендські острови відвоює Аргентина, ми виїдемо до Великої Британії. Це те саме, що вам запропонували б обирати між німецьким і монгольським громадянствами. Зараз у нас є два дитячі садочки, хороша школа, лікарня, дорога, майже добудований вертолітний майданчик. У нас британська свідомість. Я виросла на англійських детективах, у нас є традиція чаювати о п'ятій вечора. Якщо прийдуть аргентинці, все дуже швидко розвалиться. Коли ми пропонували городину кільком їхнім супермаркетам, не погодився жоден. Вони хочуть викачувати з островів максимум грошей, а не розвивати їх.

Майкл ШЕФФ, 34 роки, оператор дока, Порт-Стенлі, Фолкленди:

- Я приймаю круїзні лайнери, що заходять у наш порт. Прекрасно знаю, який це дорогий сервіс. Власники компаній платять великі гроші, щоб бути впевненими, що їхні судна нормально перевірять і спорядять усім необхідним. В Аргентини таким пунктом є Ушуайя, і там добре уявляють, що значить для економіки мати важливий порт. Тим паче, всім, хто перетинає Атлантичний і Тихий океани, треба спочатку зупинитися на Фолклендах. Рідко хто має такі судна, що можуть без зупинки у нас дійти до берегів Аргентини або Чилі. Звісно, Аргентині хочеться володіти таким важливим пунктом.

Смішно, коли сперечаються за острови, на яких немає корисних копалин і які не грають особливої ролі в мореплавстві. Але в нас і нафта є, і порти кожні 20 кілометрів.

Фернандо МАТРЕ, 33 роки, політолог, Буенос-Айрес, Аргентина:

- Мальвінські острови - важливий порт для всіх суден, що оминають мис Горн. Отримавши ці землі, Аргентина контролюватиме акваторію. Крістіна Кіршнер знову підняла цю тему, бо хоче довести решті країн Південної Америки, що до неї прислухаються у світі. Але найголовніший фактор - економічна криза й загроза інфляції в Аргентині. Президент намагається перемкнути увагу на якусь зовнішню проблему. Їй простіше, якщо профспілки виступатимуть за передачу Мальвін, а не вимагатимуть соціальних пільг. Ще й почали успішну розробку шельфів. Геологи кажуть, там значні поклади нафти.

Аргентину дратує, що Велика Британія тримає на островах свої військові бази. Звичайно, всі сприймають це як постійну загрозу війни. Часто лунають заклики взяти реванш за 1982-й. Але світова спільнота навряд чи допустить, щоб Лондон утратив Фолкленди. Я бачив недавно статтю у Washington Post, автор якої припускав: якщо Велика Британія виведе війська, в цьому регіоні почнуться такі самі проблеми з піратами, як біля берегів Африки.

Джеремі БАРБЕР, 51 рік, аналітик, Лондон, Велика Британія:

- Мене обурило, коли прочитав сьогодні на сайті головної аргентинської газети заклики до Австралії, Канади й Фолклендів вийти з-під корони. Австралія й Канада ніколи не усвідомлювали себе частиною Британської імперії. Там існували рухи за повне відокремлення, або боротьба впливів. Треба розуміти, що ці території де-факто вже давно не під короною. Візит королівської родини - просто красива традиція. А жителі Фолклендів - британці. Спитайте їх, подивіться як вони живуть, почитайте дитячі підручники, зайдіть до їхнього магазину. Це просто дуже віддалена наша територія.

Поки що жодна країна не висунула офіційної ноти протесту. Аргентина й Чилі припинили приймати судна, які зупинялися на Фолклендах, але щоразу мотивують це чимось іншим. Відкритий конфлікт не дуже вигідний Кіршнер, бо вона розуміє: США і Європа підтримають британців. Єдиний спосіб відвоювати острови - знову вв'язатися у війну.

Велика Британія тримає на Фолклендах дві військові бази, щоб підтримувати порядок у цьому регіоні. А кому хочеться мати під боком чужу боєздатну армію? Краще розмістити там свою й стати головним гравцем у Латинській Америці.

Фолклендці не хочуть виїжджати звідти. Це люди з "острівною" свідомістю. Для них Британія - те саме, що материк.

"Думаю, Росія може виступити з такими самими претензіями щодо Аляски, як Аргентина - щодо Фолклендів, чи, як вони їх називають, Мальвінських островів. Це було б смішно, якби Британія почала вимагати назад території, які їй колись належали"

Джеймс КЕМЕРОН, прем'єр-міністр Великої Британії

 

В операції взяли участь 22 тисячі солдатів

З XVI ст. Фолклендськими, або Мальвінськими островами володіли Франція, Британія, Іспанія, США та Аргентина. Загалом господарі мінялися 10 разів. Велика Британія відновила своє панування 1833-го. 2 квітня 1982 року на Фолклендських островах висадилися аргентинські десантники й роззброїли невеликий гарнізон британських морських піхотинців. Аргентинці сподівалися, Туманний Альбіон змириться з утратою віддалених островів.

Натомість, за наказом прем'єра Маргарет Тетчер, на острови відправили 40 кораблів на чолі з двома авіаносцями. Їм дали команду топити всі аргентинські судна, що підійдуть до Фолклендів ближче 200 миль, тобто 370 км. Британці бомбардували аргентинські позиції на островах. 2 травня британська субмарина потопила аргентинський крейсер "Генерал Бельграно". Загинули 386 членів екіпажу. Королівський фрегат знищив аргентинський танкер. Того ж дня аргентинські літаки розбомбили британський есмінець "Шеффілд", на якому загинули 30 моряків.

21 травня британці висадилися на Фолкленди. В операції взяли участь 22 тис. солдатів. До 14 червня вони відвоювали острови й оточили столицю Порт-Стенлі. Наступного дня 10-тисячний аргентинський контингент капітулював.

 

- Фолклендські острови - це Східний та Західний Фолкленди й ще 776 маленьких островів

- Населення островів - 3029 осіб. Із них 2786 живуть на Східному Фолкленді, 127 - на Західному. На першому   розташована авіабаза королівських ВПС Маунт-Плезент із майже двома тисячами персоналу

- Більш як половина автівок на островах - повнопривідні

- 2010-го організація International Telecommunication Union визнала Фолкленди найбільш інтернетизованою з країн і територій світу - 95,84% населення мають інтернет

- 16-18 літні фолклендці, які успішно склали екзамени, за рахунок уряду їдуть навчатися в коледжі Англії

- На островах понад 30 спортивних клубів. Грають у регбі, бадмінтон, гольф, хокей на траві, теніс, волейбол. Також займаються карате, марафонським бігом та стрільбою по мішенях

- Улітку на Фолклендах сонце виходить з-за хмар у середньому на 6 год., узимку - на 2-3 год. Температура рідко підіймається вище +24 °C і не падає нижче -5 °C. Більшість часу дме західний вітер, що не дає снігові лягти на землю

 

Зараз ви читаєте новину «Аргентина знову вимагає Фолклендські острови у Великої Британії - за 30 років після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути