неділя, 26 липня 2020 11:10

Адвокат розвідниці ставав на коліна перед суддями

Адвокат розвідниці ставав на коліна перед суддями
Мата Харі була найвисокооплачуванішою куртизанкою Європи. Автор: i.amz.mshcdn.com

В паризькому суді 26 липня 1917-го засудили голландську танцівницю 41-річну Мата Харі. Справжнє ім'я жінки – Маргарет Гертруда Зелле. Її визнали винною у шпигунстві на користь Німеччини й засудили до страти. Жінку розстріляли за чотири місяці в Парижі

Маргарета Гертруда Зелле вийшла заміж за удвічі старшого офіцера Рудольфа Маклеода. В Індонезії Маргарета захопилася місцевою культурою, вчилася танцювати. Розлучившись з чоловіком, у 1905 почала давати концерти під сценічним ім'ям Мата Харі, що в перекладі означає "око ранку".

Мата Харі переїхала до Парижа. Наймається у цирк, виконує східні танці. Особливо популярний номер "Заклинання Шиви", під час якого вона поступово роздягається. Часто виступала перед військовими, політиками, дипломатами. Була найвисокооплачуванішою куртизанкою Європи. Працювала одночасно на німецьку й французьку розвідки. Витрачала значно більше, ніж заробляла. Під час Першої світової війни часто їздила через Іспанію в Нідерланди. Французька контррозвідка почала підозрювати, що Маргарета є німецькою шпигункою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кабаре курили опіум, пили абсент і танцювали канкан

Маргарету звинувачували у тому, що передала німцям інформацію, через яку загинули кілька дивізій – понад 50 тис. солдатів. Засудили до страти. "Це неможливо! Я не шпигунка! Мені просто подобаються чоловіки у військовій формі!" – кричала Мата Харі в суді. Адвокат кілька разів подавав апеляцію. Ставав на коліна перед суддями.

Вирок не пом'якшили. Шпигунку розстріляли 15 жовтня 1917-го. Після страти ніхто не забрав труп. Її тіло було передано в анатомічний театр, а голова була забальзамована і віддана в Музей анатомії в Парижі.

У Парижі 6 жовтня 1889 року відкрили нічне кабаре "Мулен Руж". Заклад мав величезний майданчик для танців, освітлений газовими лампами. Спостерігаючи за красунями танцівницями, чоловіки пили абсент і курили опіум. Родзинкою програми стала кадриль, що невдовзі охрестили "французьким канканом".

Зараз ви читаєте новину «Адвокат розвідниці ставав на коліна перед суддями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути