пʼятниця, 06 жовтня 2023 10:50

У кабаре курили опіум, пили абсент і танцювали канкан

У кабаре курили опіум, пили абсент і танцювали канкан
У 1900 році власники "Мулен Руж" придбали величезного дерев'яного слона і помістили його в саду кабаре. Вони встановили спіральну сходи, що ведуть до живота слона, в якому відбувалися приватні танці. Фото: real-vin.com

У Парижі 6 жовтня 1889 року відкрили нічне кабаре "Мулен Руж". Заклад мав величезний майданчик для танців, освітлений газовими лампами. Спостерігаючи за красунями танцівницями, чоловіки пили абсент і курили опіум. Родзинкою програми стала кадриль, що невдовзі охрестили "французьким канканом".

Французи Жозеф Оллер та Шарль Зідлер неподалік від площі Пігаль та бульвару Рошешуар збудували розважальний заклад. Назву новому кабаре дав декоративний млин з крилами червоного кольору. Клуб майже відразу здобув популярність серед парижан. Почали ставити танцювальні номери, одноактні п'єси, виконували шансон.

Родзинкою програми стала кадриль, що невдовзі охрестили "французьким канканом". Цей запальний танець, раніше танцювали його жінки у робітничих кварталах. Темп і рухи в ньому щораз ускладнювали, з'явилися нові фігури, зокрема ефектний шпагат та енергійні махи ногами. Перші артистки "Мулен Руж" танцювали одягнуті. Лише зрідка глядачі могли побачити частинку оголеного тіла — смужку між панчохою і панталонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танцівниці "Мулен Руж" виступали в масках з обличчям Мони Лізи

У 1915 році "Мулен Руж" згорів, проте вже через кілька років знову відновив свою діяльність. Крім канкану, тут ставили оперети та ревю, а також показували фільми. Після Другої світової війни сцена "Мулен Руж" стала одним з найпрестижніших арт-майданчиків Парижа. На ній вважали за честь виступати шансоньє Едіт Піаф, Ів Монтан і Шарль Азнавур, Елла Фітцджеральд, Лайза Мінеллі та Френк Сінатра.

У крадіжці картини Леонардо Да Вінчі "Мона Ліза" у 1913 році звинувачували спецслужбу Німеччини, жандармів із Росії та міжнародний злочинний синдикат. У Луврі репродукція висить у жалобній рамі. Люди юрбами ходять до музею. Дивляться на місце, звідки поцупили полотно. Танцівниці в кабаре "Мулен Руж" виступають у масках з обличчям "Мони Лізи"

Зараз ви читаєте новину «У кабаре курили опіум, пили абсент і танцювали канкан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути