субота, 03 жовтня 2020 08:05

10 років тому померла українська вишивальниця Віра Роїк

10 років тому померла українська вишивальниця Віра Роїк
Загалом майстриня Віра Роїк організувала 140 персональних виставок своїх творів Фото: poltava365

3 жовтня 2010 року, рік не доживши до 100-річчя, померла українська вишивальниця Віра Роїк.

Жінка народилась у місті Лубни на Полтавщині. Її батьками були Лідія Еразмівна Сосюрко (Яворська), художниця-графічка, та Сергій Онуфрійович Сосюрко, залізничник. З 1952 року жила в Сімферополі, де й померла.

Ще змалечку вона захоплювалася малюванням, грою на фортепіано, хореографією. Але все більше і більше з роками вишивала. Перший рушник вишила для "дяді Володі", так вона називала земляка, письменника Володимира Короленка. Батьки Віри Роїк часто приймали в своєму полтавському помешканні Антона Макаренка, Панаса Мирного, Володимира Галактіоновича, який потім став її хрещеним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві розстріляли начальника залізниці і його водія

Тоді батьки подарували їй український костюм і вона сама вишила на ньому візерунки. Після гімназії працювала в Лубенській артілі вишивальниць. Там же почала творчо переосмислювати народні візерунки, компонувати з традиційних елементів авторські роботи, брати участь у виставках.

Вишиті власноруч речі, врятували Віру Роїк від голодної смерті разом з сином та мамою під час війни. Незадовго до окупації Полтавщини вона потрапила під бомбування. Вибуховою хвилею жінку відкинуло і накрило землею. В результаті – контузія, важкі переломи, ушкоджена права рука. Наступні два роки вона була прикута до ліжка. Майже перестала функціонувати права рука — основна для вишивальниці. Їй знадобилося кілька років для того, щоб навчити ліву руку вправно володіти голкою.

Мати Віри Роїк в той час вимінювала доньчині роботи на продукти, завдяки чому родина вижила. У 1952 році лікарі порадили переїхати у Крим, де вона продовжила вишивати і вчити дівчат півдня вишиванню.

Загалом майстриня організувала 140 персональних виставок своїх творів "Український рушничок", в тому числі, у всіх обласних центрах України, а також у Росії, Німеччині, Болгарії, Польщі, Туреччині. Брала участь у 287 загальних художніх виставках в СРСР, України і за кордоном, у тому числі в Бельгії, Франції, Угорщини, Італії, Монголії, США, Хорватії. Роботи Роїк зберігаються в 43 музеях різних країн світу.

Віра Роїк заснувала музей декоративного мистецтва народних умільців, салону живопису самодіяльних художників Криму і школи української вишивки в Криму. Володіла 300 видами технік вишивання народів світу.

Засновника харківської школи бандури Гната Хоткевича засудили до розстрілу 29 вересня 1938 року. Звинуватили в участі у "контрреволюційній організації" і шпигунстві на користь Німеччини. Чоловік народився 1877 року в Харкові. З 1920-го активно долучився до літературно-мистецького життя України.

Зараз ви читаєте новину «10 років тому померла українська вишивальниця Віра Роїк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути