Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2012 10:56

Вчені виявили найбільший демографічний вибух у давній історії

Автор: Фото: science.compulenta.ru
  Мисливські сцени у болгарській печері Магура
Мисливські сцени у болгарській печері Магура

Секвенування 36 Y-хромосоми дозволило виявити невідомий раніше період швидкого розширення людської популяції. Цей демографічний вибух стався 40-50 тис. років тому - між міграцією людей сучасного типу з Африки з відповідним сплеском народжуваності (60-70 тис. років тому) і зростанням чисельності в неоліті близько 10 тис. років тому у зв'язку з появою виробничого господарства.

Вперше дослідники за допомогою великомасштабного секвенування ДНК змогли відтворити точний родовід хромосоми Y, за якою можна судити про історію людської популяції. Оскільки Y-хромосома зустрічається тільки у чоловіків, її історія й еволюція легко піддаються вивченню та інтерпретації.

Тим самим вдалося продемонструвати, як дані інших досліджень можна використовувати в "генетичній археології". Розмір проміжку між гілками і довжина кожної гілки на генеалогічному дереві Y-хромосоми можуть багато розповісти. Чим ближче гілки, тим швидше населення зростало і поділялося - швидше за все, в різних географічних районах. Чим довші гілки, тим довше групи були розділені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завоювання ацтеків реконструювали на рівні ДНК

"Ми завжди вважали, що міграція людей з Африки була найбільшим розширенням популяції людей сучасного типу, але тепер цей постулат під питанням, - відзначає провідний автор дослідження Вей Вей з Інституту Сенгера (Великобританія). - Розширення залишається найбільшим з географічної точки зору, але друга хвиля пов'язана з набагато більш активним зростанням чисельності".

Що ж такого відбувалося 40-50 тис. років тому? У археології немає однозначної відповіді. Можливо, справа в тому, що, вийшовши з Африки, люди спочатку рухалися уздовж берегової лінії Азії в Австралію і Європу, а потім поступово адаптувалися до нових умов і стали активно розселятися вглиб континенту, де велика кількість ресурсів і широкі простори сприяли демографічному вибуху.

Варто відзначити, що основна частина інформації, врахованої у даному дослідженні, була отримана з відкритих онлайн-джерел. І це дані лише на 36 осіб.

Результати дослідження опубліковані в журналі Genome Research. ?

Зараз ви читаєте новину « Вчені виявили найбільший демографічний вибух у давній історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути