пʼятниця, 02 листопада 2012 16:19

Лист з минулого пролив світло на таємницю Силбері-Хіллу
5

Силбері має форму величезного сплощеного конуса. Він складається в основному з крейди, викопаної глибокої канави шириною 125 футів, що оточує  пагорб
Фото: Фото: masterok.livejournal.com

У фондах Британської бібліотеки виявлено лист 1776 року, який проливає світло на те, яке значення надавали стародавні мешканці Англії кургану Силбері-Хілл (Silbury Hill). У листі археолог 18 століття Едвард Дрекс (Edward Drax) повідомив, що на місці кургану раніше, ймовірно, стояв тотемний дубовий стовп.

У 1776 році Дрекс найняв землекопів, щоб прорити приблизно 40-метрову шахту від вершини Силбері-Хілла до його основи. На глибині приблизно 30 метрів виявилася порожнина 15 сантиметрів у діаметрі, що йде вглиб і досягає, вочевидь рівня землі. Дрекс в своєму листі, адресованому його знайомому лордові Ріверсу, припускає, що ця порожнина - слід стовпа, навколо якого і був насипаний крейдяний курган. У пізніших розкопках у орожнині були виявлені фрагменти дубової деревини, що підтвердило "магістральну" гіпотезу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонер-вандал під час ремонту зіпсував національну пам'ятку часів Стоунхенджа

Сучасні археологи не могли виявити порожнину, оскільки колишні розкопки (у тому числі і ті, якими керував Дрекс) заподіяли Силбері-Хіллу значну шкоду, і йому загрожувало повне руйнування. У 2009 році завершилася програма зміцнення кургану, яка обійшлася в 2 мільйони фунтів стерлінгів.

Силбері-Хілл - найбільший рукотворний курган в Європі. Його висота - майже 40 метрів. Він знаходиться недалеко від Стоунхенджа і об'єднаний з ним в єдиний комплекс, внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Передбачається, що Силбері-Хілл був споруджений в середині 3 тисячоліття до нашої ери. Призначення його, як і призначення Стоунхенджа, залишається предметом суперечок серед учених.

У 2007 році археологи виявили біля підніжжя кургану римське поселення. Римляни жили на Британських островах з 1 по 5 століття нашої ери, і для них Силбері-Хілл, вочевидь, був такою ж загадкою, як для сучасних дослідників.

Зараз ви читаєте новину «Лист з минулого пролив світло на таємницю Силбері-Хіллу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути