середа, 31 жовтня 2012 12:18

1500 років тому на Женевському озері відбулося цунамі
5

Фото: Фото: gidtravel.com
Вид на Женевське озеро з Монтре
Терасні виноградники Лаво
Супутникове зображення Женевського озера

Оточена Швейцарськими Альпами (Swiss Alps) і гірським масивом Юра територія Женеви давно населена людьми: за свідченнями археологів поселення існували тут більше двох тисяч років тому. Протягом десяти століть місцевість на західному березі Lacus Lemannus (таку латинську назву Женевське озеро отримало за часів римського панування) почергово перебувала під контролем кельтів, римлян і бургундів. У 1032 році місто увійшло до складу Священної римської імперії, а згодом знайшло самоврядування і стало членом Швейцарської конфедерації.

Здавна будучи місцем зустрічей ділових партнерів, а також гаванню для накопиченого капіталу, Женева перетворилася в один з найстаріших фінансових центрів Європи. Сьогодні це велике місто на кордоні Швейцарії та Франції, в якому проживає близько 200 тисяч чоловік, а з урахуванням агломерації - один мільйон чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ізраїлі розкопали важливий античний порт

Історично склалося так, що спокійна Женева є символом стабільності і безпеки, і здається неймовірним, що цьому місту може загрожувати таке екзотичне стихійне лихо, як цунамі. Однак вчені знайшли докази того, що щонайменше один раз величезні хвилі Женевського озера обрушувалися на місто.

Так, фахівці університету Женеви (Universit? de Gen?ve) розповідають, що близько півтори тисячі років тому в результаті потужного зсуву, який зійшов з Альп в східній частині озера, утворилися хвилі, що досягали висоти в 13 метрів. Поширюючись у різні боки, вони досягли Женеви приблизно через годину.

Це "озерне" цунамі було реконструйоване за допомогою комп'ютерного моделювання на основі даних, зібраних в процесі вивчення рельєфу дна Женевського озера. На глибині декількох сотень метрів вчені дослідили великий пласт відкладень, що простягнувся в довжину на десять кілометрів, завширшки - на п'ять кілометрів, і має товщину близько п'яти метрів.

Склад і конфігурація пласта свідчать про те, що він утворився між 381 і 612 роками нашої ери, і його "батьківщиною" є місце впадання річки Рони в озеро, тобто східна частина водойми.

Примітно, що християнський єпископ раннього Середньовіччя Григорій Турський згадував про події, коли "руйнівна хвиля не щадила ні села, ні худобу і була настільки величезна, що подолала стіни Женеви". Оскільки указувана єпископом дата - 563 рік нашої ери знаходиться в тому ж проміжку, на який вказують фахівці, цілком можливо, що мова йде про одну й ту ж подію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські археологи знайшли літак-привид часів війни

Дослідження демонструє, що міста, розташовані на берегах великих озер також не застраховані від цунамі, пишуть автори в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience. У своїй роботі вчені відзначають, що гігантські хвилі є особливою небезпекою для густонаселених місць.

Попередження з'явилося в публікації неспроста. Женевське озеро утворилося після відступу масивного льодовика, який покривав Європу, і, як вказують дослідники, за останні 10 тисяч років в Альпах сталося кілька великих зсувів, здатних викликати катастрофічне цунамі.

Зараз ви читаєте новину «1500 років тому на Женевському озері відбулося цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути