Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 17:52

Учасниць першого конкурсу "Міс світу" змусили вийти на сцену в бікіні

"У конкурсі можуть брати участь дівчата від 17 до 25 років з ідеальним зростом 5 футів (152,4 см. — "ГПУ"), вагою від 45 до 58 кілограмів, талією 56–61 сантиметр, стегнами 89–91 сантиметр. Ні більше ні менше. Окрім того — з прекрасним обличчям, хорошими зубами, гарним волоссям й ідеально стрункими ногами, без дефектів як спереду, так і ззаду". Такі вимоги висунув Ерік Морлі — організатор першого всесвітнього конкурсу краси. Він відбувся в Лондоні в театрі бальних танців "Стренд" 15 квітня 1951 року.

Доти такі змагання, щоправда, не такі масштабні, проводили. Перше відбулося в бельгійському містечку Спа ще 1888-го. Дівчат вибирали за надісланими фотографіями. 21 фіналістка жила у віддаленому будинку, куди не могли заходити сторонні. На конкурс учасниць привозили в закритих екіпажах. Журі, що складалося виключно з чоловіків, судило їх за зачиненими дверима. Відтоді місцеві конкурси красунь проводили в багатьох країнах Європи і в Америці.

На першому "Міс світу" учасниці вперше вийшли на сцену в бікіні. Ідея належала тому-таки Ерікові Морлі — рекламному агенту за фахом. Під час війни він організовував вечірки для солдатів. Тепер його попросили оригінально прорекламувати танцювальні зали компанії "Мекка". У Британії починався бум на танці. Також там проводили покази мод. Ерік зробив ставку на оголене жіноче тіло. Й організував міжнародний "Фестиваль-конкурс бікіні" — така була його офіційна назва. Конкурсом краси "Міс світу" захід швидко охрестила преса.

Вийти на сцену в бікіні, яке паризький модельєр Луї Реар створив за п'ять років до того, — крок на ті часи більш як сміливий. Мало хто наважувався показатися в такому на пляжі. Дівчата й жінки тоді носили тільки закриті купальники. Тож багато країн відмовилися відрядити на конкурс претенденток. Погодилися тільки п'ять — Данія, Франція, Нідерланди, Швеція і США. І тоді Морлі вдався до хитрощів: Велику Британію представляла не одна дівчина, а 21. Тож у першому конкурсі "Міс світу" взяли участь 26 красунь із шести країн. Перемогу присудили шведці 21-річній Кікі Гаконссон. Їй вручили намисто й 1000 фунтів, це $36,5 тис. на теперішні гроші. Друге та третє місця дісталися британкам — Лорі Еллісон-Девіс і Дорін Доун відповідно. Кікі стала єдиною красунею за всю історію подібних шоу, яку коронували в бікіні.

До Морлі дійшла чутка, що в Америці планують організовувати світовий конкурс краси. Він тут-таки запатентував назву "Міс світу" і відтоді щороку сам проводив змагання. А бікіні ще й упродовж наступного десятиріччя не могло прижитися в Європі. Надто відвертим вважали цей купальник. Хоча для його популяризації в 1950-х багато зробила французька актриса Бриджит Бардо, красуні й далі виходили на подіум у закритих купальних костюмах.

До конкурсної програми також включили дефіле у вечірніх сукнях і в національному вбранні. 1970-го під час чергового конкурсу "Міс світу" феміністки закидали учасниць і журі пакетами з борошном. Кричали, що жіночу вроду використовують задля наживи. Тим не менше захід швидко набував популярності. Сьогодні "Міс світу" транслюють у 70 країнах. Загальна кількість глядачів сягає двох мільярдів.

Із середини 1980-х журі почало нараховувати бали не тільки за зовнішні дані, а й за інтелект учасниць. Зараз переможниці світового конкурсу краси вручають корону з діамантами. Її вона носить протягом року, а потім передає своїй наступниці. "Міс" отримує кількасот тисяч доларів.

Перше місце за кількістю перемог у щорічному світовому конкурсі краси посідають американки. За ними йдуть жительки Венесуели. У цій країні вродливих дівчаток відстежують малими і виховують, як у спортивних школах. Часто потім їм роблять пластичні операції. Тож на теперішніх змаганнях годі відрізнити справжню красуню від "штучної". На одному з останніх заходів навіть сперечалися: чи допускати до участі дівчину, якщо вона змінила стать і перед тим була чоловіком?

Одну російську красуню вбили, двох облили кислотою

"Вроду слід використовувати з певною метою" — таке гасло конкурсу "Міс світу". Тож протягом року "королева краси" має обов'язково відвідати Африку, щоб роздавати спонсорські кошти хворим на СНІД і голодним дітям. За роки існування конкурсу зібрали понад $400 млн доброчинних коштів.

За рік королева об'їжджає весь світ, тож має бути взірцем, як не подивися. Жодних романів, зразкова поведінка. Те саме стосується і конкурсанток. Вони повинні мати добру репутацію, не заплямовану ані вживанням алкоголю чи наркотиків, ані надто відвертими фотосесіями, ані кримінальним минулим. Також мають бути незаміжніми. "Міс США" 1957-го, приміром, позбавили корони, бо виявилося, що вона має двох дітей. Визнала, що збрехала, бо родині треба грошей. "Міс світу"-1996 скоро почала набирати вагу, тож мусила терміново сідати на дієту, аби не втратити титулу.

"Міс світу"-1974 сама пішла у "відставку", щоби продовжити кар'єру в кіно й шоу-бізнесі. А росіянка Оксана Федорова, яка стала "Міс світу" 2002-го, за чотири місяці відмовилася від титулу, бо заважав їй захистити дисертацію. 2006 року "Міс США" усунули від участі у всесвітньому конкурсі краси за пристрасть до алкоголю й вечірок. З'ясувалося, що дівчина також уживає кокаїн. Через два роки "Міс Латинська Америка" дискваліфікували за зв'язок з мафією. Титул забрали.

На Заході колишні "королеви краси" нерідко роблять добру кар'єру в бізнесі, політиці чи кіно. Завдяки конкурсам "засвітилися" кінозірки Джина Лоллобріджида, Софі Лорен, Лусія Мендес, Клаудія Кардінале, Орнелла Муті, Холлі Беррі, Айшварія Рай.

1992 року "Міс світу" стала росіянка Юлія Курочкіна. На конкурс поїхала в позиченому в подружки платті, поділ якого обшила шкільними бантами. Чимало російських дівчат після участі у світових конкурсах вдало вийшли заміж. Багато хто подався в модельний бізнес, на телебачення. Одну з них — дівчину кримінального авторитета — вбили. Двох облили сірчаною кислотою шанувальники, яким красуні відмовили у прихильності.

У СРСР перший конкурс краси організували комсомольці

У Радянському Союзі перший конкурс краси відбувся 1988 року. Його влаштувала комсомольська організація. До міськкомів і райкомів ВЛКСМ телефонувало високе начальство і просило прислати регіональних представниць. Дівчата не знали, як поводитися. Одна, з далекого кишлаку, весь час казала, що їй не можна з'являтися в купальнику на люди. Коли йшла сценою, плакала. Інші відмовлялися зробити епіляцію. Мовляв, їх додому після цього не пустять. А одна конкурсантка якось зізналася візажистові Сергієві Зверєву:

— От ти кажеш, що після шампуню треба ретельно промивати волосся бальзамом, а я ніколи шампунь до кінця не змиваю.

— Чому?

— Бо він так смачно пахне!

1991-го вперше відбувся конкурс "Міс Україна".

 

Зараз ви читаєте новину «Учасниць першого конкурсу "Міс світу" змусили вийти на сцену в бікіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути