четвер, 21 травня 2020 05:45

"Пробачення — це не слабкість. Це сила великої любові"

Автор: HDBID_IMGUR.COM
  Папа Римський Іван Павло II приймає королеву Великої Британії Єлизавету II у Ватикані, 17 жовтня 1980-го. Його називали ”вулканом енергії та майстром багатозадачності”. Міг працювати по 12–16 годин на добу, спілкуватися з кимось і одночасно читати. Іноді втомлювався на зустрічах, якщо більш нічого не робив. Бувало, через ”чорний хід” вибирався з Ватикану, тікав від охоронців гуляти в гори чи кататися на лижах
Папа Римський Іван Павло II приймає королеву Великої Британії Єлизавету II у Ватикані, 17 жовтня 1980-го. Його називали ”вулканом енергії та майстром багатозадачності”. Міг працювати по 12–16 годин на добу, спілкуватися з кимось і одночасно читати. Іноді втомлювався на зустрічах, якщо більш нічого не робив. Бувало, через ”чорний хід” вибирався з Ватикану, тікав від охоронців гуляти в гори чи кататися на лижах

"Це був абсолютний шок. Люди не зрозуміли, що відбувається. Першими зорієнтувалися голуби, вони злетіли вгору. Святійший отець безсило опустився додолу", — згадував кардинал Станіслав Дзівіш про зустріч Папи Римського Івана Павла ІІ з вірянами 13 травня 1981-го на площі перед собором святого Петра у Ватикані.

О 17-й білий "Фіат" виїхав до людей. Вони заповнили всю площу — зібралося 20 тисяч. Попередній папа Павло VI влаштовував зустрічі в соборі. 60-річний Іван Павло ІІ зробив їх публічними.

Невисокі дерев'яні бар'єри стримують натовпи паломників. Машина рухається зі швидкістю пішохода. Поряд з водієм сидить начальник ватиканської жандармерії й особистий охоронець папи Камілло Чибін. Тримаючись за поручень, позаду стоїть Іван Павло II і благословляє паству. Обабіч сидять особистий секретар і дворецький. Біля машини йдуть кілька охоронців у цивільному.

За 17 хв. після появи авто на площі лунають чотири постріли. Одна куля пробиває Івану Павлу ІІ живіт, друга розриває вказівний палець лівої руки. Ще дві — ранять прочанок. На білій сутані понтифіка розпливається кривава пляма. Він хитається й падає на підлогу автомобіля.

Камілло Чибін кидається за стрільцем. Той перестрибує бар'єр і зникає у натовпі. Люди завмирають від жаху. Кілер викидає пістолет. Його підбирають свідки й віддають поліцейським. Дорогу вбивці перекриває літня італійка-черниця. Збиває її з ніг, але й сам падає на землю. Його хапають поліцейські.

Дорогою до лікарні папа втрачає багато крові й перебуває на межі життя і смерті. Операція триває 5 год. Понтифіку видаляють кілька метрів кишківника. Лікарі кажуть — лише диво врятувало життя. Куля пройшла за кілька міліметрів від аорти, хребта й нервових центрів. Нарахували вісім небезпечних ушкоджень внутрішніх органів.

— Людська рука стріляла, а друга рука вела кулю, — говорить про небезпечність пострілу постраждалий. Натякає, що Богородиця врятувала йому життя. Бо того дня вшановували її.

Відійшовши від операції, Іван Павло ІІ просить католиків молитися за "брата, якого щиро прощає".

Нападник 23-річний Алі Агджа каже, що він терорист-одинак. Мусульманин ненавидить Івана Павла II за пропаганду християнства.

— Папа — це вождь хрестового походу проти моєї релігії. Він особисто відповідає за напади Заходу на іслам, — говорить нападник.

Він — член турецького ультранаціоналістичного угруповання "Сірі вовки". В Італію потрапив після втечі з турецької в'язниці, де відбував термін за вбивство й пограбування банків.

Під час слідства Алі Агджа змінює свідчення. Замовниками вбивства називає то радянський КДБ, то американське ЦРУ, то Ватикан. Його засуджують довічно.

1983-го папа відвідує терориста. "Те, про що ми говорили, залишиться секретом, — говорить про зустріч. — Я був із ним, як із братом, якого простив. Він має мою повну довіру". Невдовзі турок приймає католицизм.

Пізніше Іван Павло II просить президента Італії помилувати Алі Агджу. Чоловіка відпускають до Туреччини.

"Пробачення — це не слабкість. Це сила великої любові, — казав понтифік раніше. — Пробачення не означає відмови від правди й справедливості. Означає вимірювати правду й справедливість у дусі Євангелія".

13 мов знав Іван Павло ІІ. Крім рідної польської, розмовляв словацькою, російською, українською, білоруською, італійською, французькою, іспанською, португальською, німецькою й англійською. Володів латиною та есперанто.

Попрощатися прийшли чотири мільйони паломників

1920, 18 травня — у польському місті Вадовіце біля Кракова в родині поручика польської армії й учительки народився Кароль Юзеф Войтила. Дитиною втратив матір. У юності захоплювався театром і мріяв стати професійним актором. Написав п'єсу "Король-Дух" і збірку релігійних віршів.

1938 — вступає на факультет полоністики Ягеллонського університету в Кракові. Вивчає філологію, літературу та філософію народів Польщі. Грає у драматичній трупі "Студія 38".

1941 — помирає батько. "До 20 років я втратив усіх, кого любив. Бог явно готував мене до моєї стежки", — каже Кароль Войтила. Йде вчитися у Краківську духовну семінарію.

1946 — висвячують на священника. Їде до Рима навчатися.

1967 — стає кардиналом. Багато подорожує. Пише й видає релігійні книжки.

1978 — обирають Папою Римським. Бере собі ім'я Іван Павло II. Стає наймолодшим понтифіком за останні 150 років. Публікує понад 120 філософських і богословських робіт, здійснює 104 закордонні візити — по всіх континентах. Зустрічається з усіма провідними світовими лідерами.

1994 — виходячи з душу, падає й ламає шийку стегна. Починає страждати на хворобу Паркінсона.

2005, 2 квітня — помирає від септичного шоку й серцево-судинного колапсу. Прощання з Папою Римським і його похорон стають наймасовішими церемоніальними подіями в історії людства. 300 тисяч людей присутні на траурній літургії, 4 млн паломників приходять попрощатися. Ховають 8 квітня у соборі святого Петра поряд із мощами святого апостола Петра.

2014 — Івана Павла II оголошують святим.

Цитував Сковороду

"Я довго очікував цього візиту й ревно молився, щоб він міг здійснитися. Нарешті з глибоким хвилюванням і радістю я зміг поцілувати улюблену землю України. Дякую Господу за цей дар, яким він мене обдарував", — сказав Папа Римський Іван Павло ІІ, прибувши в Україну 23 червня 2001-го. За чотири дні відвідав Київ і Львів.

Він єдиний понтифік, який побував в Україні. До візиту готувався — вивчив українську історію. Згадував про кардинала Йосифа Сліпого і Тараса Шевченка. Із Григорія Сковороди згадав: "Усе проминає, але наприкінці всього залишається любов. Усе проминає, за винятком Бога й любові". Виступав українською мовою. Зустрічі з ним відвідали мільйони людей.

"Папа дрімав у кріслі. До нього вишикувалася черга з міністрів та інших чиновників. Він руку потисне й далі кимарить, — згадував космонавт Леонід Каденюк. — Коли я підійшов, президент сказав: "А це — наш космонавт". Папа прокинувся, його очі загорілися. Простяг мені руку й довго тримав у своїй. Гарною українською сказав: "Мені дуже приємно бачити космонавта. Як там у космосі?"

Зараз ви читаєте новину «"Пробачення — це не слабкість. Це сила великої любові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути