пʼятниця, 07 грудня 2018 00:25

"Не було чим годувати сім'ю, безробіття висмоктувало всі сили"

Автор: WWW.E-WIKI.ORG
  Леонід Биков народився 12 грудня 1928-го в селі Знаменське — тепер у складі селища Черкаське Слов’янського району на Донеччині. 1945 року вступив до льотного училища у Кривому Розі, але його відрахували. Тоді пішов до Харківського театрального інституту. Там познайомився й одружився з молодшою на шість років акторкою Тамарою Кравченко. У них народилися син Олесь і донька Мар’яна. Першу роль зіграв у фільмі ”Переможці” 1952-го, але він не вийшов на екрани. Протягом 1960–1968 років працював у Ленінграді. Потім на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. 11 квітня 1979-го загинув у аварії поблизу селища Димер на Київщині. Похований на Байковому цвинтарі в Києві. Дружина померла 2010 року. Син живе у Канаді. Працює будівельником і має чотирьох дітей. Донька — на кіностудії в Києві
Леонід Биков народився 12 грудня 1928-го в селі Знаменське — тепер у складі селища Черкаське Слов’янського району на Донеччині. 1945 року вступив до льотного училища у Кривому Розі, але його відрахували. Тоді пішов до Харківського театрального інституту. Там познайомився й одружився з молодшою на шість років акторкою Тамарою Кравченко. У них народилися син Олесь і донька Мар’яна. Першу роль зіграв у фільмі ”Переможці” 1952-го, але він не вийшов на екрани. Протягом 1960–1968 років працював у Ленінграді. Потім на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. 11 квітня 1979-го загинув у аварії поблизу селища Димер на Київщині. Похований на Байковому цвинтарі в Києві. Дружина померла 2010 року. Син живе у Канаді. Працює будівельником і має чотирьох дітей. Донька — на кіностудії в Києві

"Уже майже рік не знімаюся. Відмовився від дев'яти сценаріїв. Не хочу брати участь у брехливих і антихудожніх речах. Звичайно, довго не протримаєшся, треба виконувати план студії. Все частіше думаю, що треба повертатися додому", — пише актор 37-річний Леонід Биков із Ленінграда в листі близькому другові з харківського театру Миколі Бориченку 1965-го.

Його запросили працювати на кіностудію "Ленфільм" за п'ять років до того. Мав досвід роботи у 10 стрічках. Найвідоміша роль — Максима Перепелиці в однойменному фільмі. В Ленінграді одержав квартиру й автомобіль "Волга".

Отримує ролі в кількох картинах і знімає комедію про життя актора "Зайчик". Фільм стає популярним. Але через критику радянської бюрократичної системи, його негласно забороняють. Биков починає конфліктувати з керівництвом студії. Його дратують жорсткий контроль, лицемірство, лестощі та корупція.

"Пам'ятаю прекрасний вечір у ленінградській квартирі Бикових, — писав у спогадах сценарист Євген Онопрієнко. — З Лео­нідом Федоровичем говорили про роки, які вмирали з нашими найкращими задумами. Тоді він повідав свою давню мрію — створити фільм про льотчиків. Я передав йому запрошення голови тодішнього кінокомітету переїхати в Україну. Не думав тоді, що атмосфера на студії Довженка призведе до простою такого великого майстра".

1966-го разом із дружиною та дітьми Биков приїжджає до Києва. Та влитися в роботу на місцевій кіностудії не вдається. Його ідеї критикує керівництво. Він завжди прямо говорить те, що його не влаштовує. Через це постійно конфліктує і залишається без роботи.

"Мені здається, що я себе втратив, — пише він тоді в листі. — Іншого визначення знайти не можу. Я в простої вже три місяці. Відмовився від п'яти робіт. Усе погано. Ходжу за зар­платою. Соромно".

Редакторка Київської кіностудії ім. Олександра Довженка Емілія Коснічук пізніше писала у спогадах: "Перед його приїздом на студії різко активізувалися інтриги. Всі організації, творчі об'єднання, клани намагалися перетягнути новенького на свою сторону. Але Биков мав свої плани щодо роботи. Проте з незрозумілих міркувань чиновники з Держкіно його сценарії прикрили. І на студії одразу втратили до Бикова інтерес. Людина, яка переїхала до Києва, залишилася один на один зі своїми проблемами — без роботи, без квартири, без перспектив. Жили сім'єю в гуртожитку".

"Високих дам ми чекали в холі готелю "Україна". В останню мить Биков сховався за колону, а потім і зовсім зник. Боявся не витримати приниження, — згадує Євген Онопрієнко про приїзд спеціальної комісії з Москви, яка мала затвердити фільм "Де ви, лицарі?" — А московські дами прямо в холі запустили у виробництво його стрічку. Дізнавшись про це, він сказав: "Виходить — житимемо". Потім був вдячний "дів­чаткам із білокам'яної". Вони з'явилися в мить, коли шестирічний простій уже довів його до відчаю. Не було чим годувати сім'ю, безробіття висмоктувало останні сили і нерви".

Вільний час найчастіше проводить на березі річки чи озера з вудкою.

"Міг відмовитися від бенкету з важливою персоною і піти на риболовлю, — розповідала донька Мар'яна Бикова. — Це була його слабкість. Щоб хоч якось відволіктися від метушні, він завжди брав вудки й вирушав рибалити. Говорив, що там він заспокоюється і забуває про всі проблеми.

Клопоту акторові додає його син Олесь. Хлопець мріє служити в повітряно-десантних військах. Але дочекавшись призову, дізнається про призначення водієм до якогось генерала. Батько добивається переведення на військову службу. У частині сина беруться організувати творчу зустріч із Биковим. Після виступу актор відмовляється пити на бенкеті та їде у справах.

Олеся починають відправляти в позачергові наряди. За місяць Леоніда Бикова запрошують знову, бо має бути делегація зі штабу. Той відмовляється. Сина б'ють і відправляють до психлікарні. Потім комісують із діагнозом "шизофренія".

"Мій біль, моя совість, моя провина — Лесь. Допоможіть йому повірити в людей. На нього звалилося стільки горя, що вистачило б на цілий народ", — пише друзям Леонід Биков.

Син не може влаштуватися на роботу. Якось товариші пропонують йому покататися на батьковій "Волзі". Просять зупинитися біля ювелірного магазину. За 5 хв. вибігають і наказують Олесю тікати із вкраденими коштовностями. Перехожі запам'ятовують номер машини. Бикова з друзями затримують. Олеся відправляють у психлікарню. У батька стається інфаркт. Медики радять йому витягати сина і з сім'єю виїжджати за кордон.

23 ролі зіграв Леонід ­Биков у кіно. Найвідоміші — Максим Перепелиця в однойменному фільмі, єфрейтор Віктор Святкін — "Ати-бати йшли солдати" і командир ескадрильї Титаренко — "В бій ідуть лише старі". У останньому він написав сценарій і виступив режисером. Крім нього зняв іще чотири фільми.

Написав сценарій свого похорону

"Ніколи і нікому не вірте, що я наклав на себе руки. Якщо це трапиться, знайте, що я зносився. Постарайтеся зробити з мудрістю Івана, з вибуховим темпераментом Миколи — таке: якомога скоріше винести з дому, щоб не мучити моїх, — пише 1975-го Леонід Биков до актора Івана Миколайчука й режисера Миколи Мащенка. — Ніяких оркестрів. Ніяких студій. Будинку кіно — Боже борони. З дому — прямо туди, куди годиться. Це мій крик, мольба. Без цирку, що називається почестями. Ніяких надгробних промов, а то я встану і піду: вийде конфуз. Тільки хтось із вас один, кому захочеться, скаже одне слово: "Прощай". Це так, щоб поставити крапку, а то нас не зрозуміють. Потім нехай ескадрилья вріже "Смуглянку" від початку й до кінця. Спасибі і пока".

Тоді Леонід Биков пережив інфаркт. Працював над фільмом "Ати-бати йшли солдати". Відзнятий матеріал за участі військової техніки і солдат зіпсувався. Щоб отримати дозвіл на повторні зйомки, їде до міністра оборони маршала Андрія Гречка. Після сварки з ним потрапляє в лікарню. Одужавши, завершує картину.

Потім хоче зняти фільм про прибульців. Це не подобається керівництву, але він стоїть на своєму. Вирішують провчити. Атакують дзвінками і поширюють плітки.

Їде на дачу у Страхолісся Чорнобильського району на Київщині. Донька не відпускає його самого і навіть сідає в машину. Леонід Биков — категорично проти. Наступного дня 11 квітня 1979 року повертається додому. О 16:30 потрапляє в аварію — перед авто режисера зі швидкістю 20 км/год. їхав трактор "Білорусь". Чоловік вирішив обігнати його, але врізався у зустрічну вантажівку.

Думки людей розділилися. Одні говорили про самогубство, другі — про підстроєну спецслужбами катастрофу. Офіційною причиною аварії назвали нещасний випадок.

Очевидці аварії розповіли, що в день катастрофи була похмура погода і накрапав дощ. Загальмувати чи вивернути, було важко.

Зараз ви читаєте новину «"Не було чим годувати сім'ю, безробіття висмоктувало всі сили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути