четвер, 10 грудня 2009 19:24

Кларі Лучко платили 40 карбованців у день

Автор: фото з сайту segodnya.ua
  Актора Михая Волонтіра, який зіграв цигана Будулая, гримують перед зйомками.Ліворуч сидить актриса Клара Лучко
Актора Михая Волонтіра, який зіграв цигана Будулая, гримують перед зйомками.Ліворуч сидить актриса Клара Лучко

У головній ролі чотирисерійного фільму "Циган" режисер Олександр Бланк хотів бачити тільки Клару Лучко. Бо "хороша актриса, до того ж козачка". Гірше було з циганом Будулаєм — жоден кандидат на цю роль режисера не влаштовував.

— На проби приїхав один актор із Вірменії, щуплий, невеликого зросту, з довгим хвилястим волоссям, вузькоплечий і тонконогий, — згадувала Клара Лучко. — Коли я побачила його, то подумала: ні, якщо це Будулай, то я грати не зможу. Сказала режисерові: "Саша, мені здається, він не дуже підходить".

— Зате він схожий на Ісуса Христа.

— Я не зможу його полюбити, — наполягала Лучко.

А потім згадала, що два роки тому в "Корені життя" знімалася із молдавським актором Міхаєм Волонтіром.

— Паралельно він знімався в іншій картині, грав десантника, і волосся в нього було коротким, — розповідає гример серіалу "Циган" Григорій Волошин. — Ми нарощували йому волосся, крутили на плойку, ліпили бороду, а ось вуса були його. За сюжетом картини він старів — сивину робили фарбою з тонального крему і бензину. Бензин випаровувався й залишався білий наліт. Для інших кадрів зафарбовували цей наліт сажею.

Грим Волонтірові робили півтори години. Йому довелося підтягнути російську — не хотів, щоб його дублювали. Акторові призначили одну з найменших ставок серед усіх на знімальному майданчику 5–7 крб у день. Клара Лучко отримувала 40.

— Я знімуся безкоштовно, — заявив Волонтір, — подачки мені не треба.

Гроші йому таки виплатили, але вже після виходу фільму в прокат.

У сцені весілля циганки й шофера-росіянина без справжніх циганів годі було обійтися. "Цигана" знімали в Ростовській області. На базарі відібрали 20 найколоритніших представників. Наступного дня приїхали 100 осіб із дітьми і родинами. Циганам оголосили, що номери в готелі забронювали тільки для 20.

— Нічого, ми помістимося!

Після зйомок вони закотили в ресторані багатющий банкет. Запросили не тільки знімальну групу, а й міське керівництво. А вранці, коли виїхали, з"ясувалося, що з номерів у готелі зникли склянки, простирадла, рушники.

Після виходу фільму на екрани поповзли чутки, що у виконавців головних ролей і в житті — кохання.

— Ми дружили, але роману не було, — запевняла Лучко. — Разом ходили на річку, засмагали. І постійно обговорювали наші сцени. Волонтір — професіонал. Мені сподобалося, що Міхай навчився в місцевого коваля основ цього ремесла. І все для того, щоб Будулай був справжнім. Коли знімали першу частину, він викував сам підкову. Вважав її талісманом.

Фільм "Циган" на екрани вийшов наприкінці 1979-го. Через шість років з"явилося продовження — "Повернення Будулая". 1992-го Клара Лучко із Волонтіром зіграли подружжя у фільмі "Виновата ли я?". Лучко не стало 2005-го. Їй було 80. Волонтіру виповнилося 75. Він живе і працює в театрі молдавського міста Більці. Отримує $29 пенсії.

Зараз ви читаєте новину «Кларі Лучко платили 40 карбованців у день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути