понеділок, 29 липня 2013 20:08

"Якщо закони будуть заважати, ми видамо нові"

— Ми можемо дивитися з величною зневагою на деякі вчення потойбіч Альп, — людей, які не вміли навіть писати, щоб передати нам свідчення про своє життя тоді, коли Рим уже мав Цезаря, Верґілія й Авґуста, — промовляв італійський вождь — "дуче" — Беніто Муссоліні до 100-тисячного натовпу в місті Барі 6 вересня 1934 року.

Фашистський провідник Італії натякав на німецький націонал-соціалізм і його расову теорію. Нелюбові до Гітлера, який торік прийшов до влади в Німеччині, він не приховує. Товаришує з австрійським канцлером Енґельбертом Дольфусом та регентом Угорщини Миклошем Горті. Проте в липні 1934-го Дольфуса вбивають німецькі нацисти. Саме тоді Муссоліні зі зневагою виступає проти Третього Райху.

— Цей докучливий чоловічок, цей Гітлер, — каже дуче своїм радникам після тогорічної зустрічі з фюрером у Венеції. — Він істота дикунська і жорстока. Змушує нагадати Аттилу. Німеччина так і лишилася від часів Тацита країною варварів. Вона віддавна — ворог Риму.

Дуче в усьому намагається наслідувати античний Рим. Навчається риторики за давньоримськими трактатами. Робить символом фашизму лікторські різки, — їх в'язку — "фашіо" — несли перед переможним військом на римських парадах і демонстрували як знак верховної влади. У середині 1920-х він починає говорити про відродження Римської імперії. Муссоліні хоче відвоювати Наше море — так за античних часів називали римляни Середземномор'я. Його цікавить і Чорне море — південна Україна, Балкани та Грузія. Адже вони були римськими, а згодом ґенуезькими та венеційськими колоніями. Отже, всі території, від Португалії до Кавказу, мають утворити спілку держав під владою Рима. До неї мусять увійти й майбутні колонії Італії в Африці. Але поки що вона має там лише Лівію та Сомалі. А хоче Ефіопію, Єгипет і Туніс. 1935-го Муссоліні починає із захоплення Абісинії — як тоді називали Ефіопію. Виганяє з країни тамтешнього імператора.

— Італія має імперію! — з пафосом вигукує, коли під італійським натиском упала ефіопська столиця Аддіс-Абеба.

Його офіційний титул із 1936-го: "Його високоповажність Беніто Муссоліні, глава уряду, дуче фашизму й засновник імперії". За зростанням економіки у 1920-1930-х Італія опиняється серед перших країн Європи. Беніто Муссоліні мріє зробити її повністю самостійною. Для цього запроваджує автаркію: усі споживчі товари, від сірників до літаків, мусять виробляти всередині країни. Саме тоді утворюються великі італійські корпорації. Будують п'ять тисяч ферм, осушують болота й забезпечують країну продовольством.

Щоб зміцнити контроль над Півднем, надто Сицилією, Муссоліні вимагає від новопризначеного префекта міста Палермо Чезаре Морі за будь-яку ціну знищити мафію. "Ви маєте повний карт-бланш, — пише йому в телеграмі. — Державна влада в Сицилії мусить бути відновлена — абсолютно, я повторюю — абсолютно! Якщо чинні закони будуть заважати вам, це не проблема, ми видамо нові". Тож новий префект діє без вагань: щоб виловити мафіозі, бере сицилійські міста й містечка в облогу, застосовує тортури, тримає жінок і дітей як заручників, змушуючи підозрюваних здатися. Фашистська пропаганда сповіщає країні, що мафію розгромлено. Більш-менш відновилася вона в Італії щойно на початку 1960-х.

Але не лише такі зміни відбуваються у країні за правління Беніто Муссоліні. Усі вчителі в школах та університетах мають присягати на вірність фашистському режиму. Муссоліні особисто призначає редакторів великих газет, а кожний журналіст мусить мати сертифікат від фашистської партії. Профспілки включені в "корпоративну систему". Мета фашистів — залучити кожного італійця до якої-небудь професійної організації — так званої "корпорації", подібної до середньовічних цехів. На думку Муссоліні, це ефективніша система, ніж демократія.

Зробивши Ефіопію частиною Італійської Східної Африки, Муссоліні надсилає війська до Іспанії, на допомогу Франсиско Франко у громадянській війні 1936-1939 років. Це остаточно розсварює його з Францією та Британією. Франко ж, прийшовши до влади, зовсім не збирається створювати союзу з Італією. Ліга націй починає економічну блокаду Італії. І дуче йде на спілку з фюрером: у травні 1939-го підписує з Гітлером "Сталевий пакт". Й одразу після цього завойовує Албанію та Далмацію — Адріатичне узбережжя тодішньої Югославії. Від покореної Гітлером Франції влітку 1940-го відбирає Ніцу, Корсику й Туніс.

Восени того року переводить погляд на схід — хоче приєднати до своєї імперії Грецію. Але тут після перших успіхів італійської армії греки переходять до контратаки. Щоб урятувати Муссоліні від ганебного розгрому, у конфлікт втручається Гітлер: німецькі війська навесні 1941-го завойовують Грецію за місяць, але напад на СРСР відсувається на кілька тижнів. Перед тим подібна ситуація була в Єгипті: італійці застряли там, не здатні протистояти значно менш численним британським силам, і Муссоліні попросив Гітлера про допомогу. У Німеччині над його імперськими мріями посміюються. Президент Пауль фон Гінденбурґ, який у січні 1933-го призначив Адольфа Гітлера канцлером країни, нібито якось сказав:

— Навіть такому, як Муссоліні, не вдасться зробити з італійців щось більше, ніж італійці.

"Київ вільний від азійської орди"

"Це епохальна подія, — писав Беніто Муссоліні про взяття українськими військами Києва у травні 1919-го, коли був редактором газети "Пополо д'Італія". — Жоден народ ніколи ще не боровся за свою свободу з більшою вірою. Ще ніколи не боронив свого права на незалежність у складніших умовах. Під загрозою польських та румунських зазіхань, поборюваний прихильниками "єдиної і неподільної", без зброї, сам-один, під байдужими поглядами цілої Європи, український народ звільняє свою територію від більшовицької чуми і знову здобуває свою столицю. Київ нарешті вільний від азійської орди".

Але то було 1919-го. А вже 1932-1933-го він ніяк не реагує на депеші італійського консула в Харкові, який пише про жахіття Голодомору. А про слов'ян сусідніх з Італією Словенії та Далмації писав у 1930-х: "Коли йдеться про таку расу, як слов'яни, — нижчу й варварську, — то нам потрібен не пряник, а батіг. Не треба боятися нових жертв. (...) Ми можемо легко пожертвувати 500 тисячами варварів-слов'ян заради 50 тисяч тамтешніх італійців".

У розмовах зі своєю коханкою Кларою Петаччі не приховував, що є расистом і хоче, щоб "італійці поважали свою расу". А якось зізнався, цитує вона у щоденнику:

— Щоразу, коли отримую звіт з Африки, я засмучуюся. Тільки сьогодні, наприклад, ще п'ятеро чоловіків були арештовані за співжиття з чорношкірими. Ох уже ці брудні італійці, вони здатні зруйнувати імперію швидше, ніж за сім років. Їх не зупиняє почуття расової приналежності.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо закони будуть заважати, ми видамо нові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути