четвер, 04 червня 2020 13:28

Вживання слова "запорожець" прирівняли до образи імператриці

– Надоело разбирать жалобы и споры ваши с соседями. Не можно вам оставаться, вы крепко расшалились и ни в коем случае уже не можете принести пользы, – каже у квітні 1775-го фаворит російської імператриці 36-річний Григорій Потьомкін козакам. У Петербург делегація із Запорозької Січі приїхала на аудієнцію до 46-річної Катерини ІІ.

За рік до того козаки разом із військами Російської імперії виграли війну з турками. Кошовий отаман 85-річний Петро Калнишевський отримав від імператриці золоту медаль, прикрашену діамантами. Та в Петербурзі стали перейматися самостійністю козаків. Ті приймали селян-кріпаків, що розцінювали як кримінальний злочин.

До запорожців доходять чутки, що Катерина ІІ має намір розігнати Січ. Тому їдуть до неї. Та імператриця відмовляє в аудієнції. Делегація залишає дари – коней, рідкісні види риби, ікру, м'ясо – і повертається додому.

Автор: oasiscenter.eu
  Картину ”Остання рада на Січі” написав Віктор Ковальов у середині ХІХ століття
Картину ”Остання рада на Січі” написав Віктор Ковальов у середині ХІХ століття

Григорій Потьомкін береться складати план ліквідації Січі. Катерина ІІ погоджує його: "Велю провести операцию спокойно и без кровопролития". Доручає завдання генералу Петрові Текелію. Той із 66-тисячним військом повертається з війни проти турків.

Нову, або Підпільну, Січ засновано ­1734-го на півострові, що омивається притокою Дніпра річкою Підпільною – зараз цю землю затоплено Каховським водосховищем. Її центром була Покровська церква. Навколо неї – кіш, де мешкали старшини, пушкарня, збройова майстерня, школа і 38 козацьких куренів. На околицях стоять зимівники, які утримують одружені козаки. У мирний час на Січі живуть понад 20 тисяч осіб.

Петро Текелій прибуває до Підпільної Січі вночі 4 червня 1775-го, на Трійцю. Там перебувають майже чотири тисячі козаків, озброєних двома десятками гармат. Решта ще не повернулися з турецького походу. Російські полки займають навколишні села й хутори.

"Я с главной частью корпуса прошел прямо в Сечь. Караулы спали, поэтому их спокойно разоружили и поставили свои. Захватили артиллерию", – пише генерал до імператриці.

Петро Калнишевський збирає біля церкви запорожців на нараду.

– Що, діти, робитимемо? – питає. – Може, царське військо прийшло, щоб кликати нас знову на турків!

– Ні, батьку, – відповідають козаки. – Росіяни не кличуть нас на турків, їхні гармати націлені горлянками проти коша.

Архімандрит Покровської церкви Володимир Сокальський відмовляє козаків від бою. Переконує, що "не гоже бити православних".

Досвідченіші розуміють, що опір кількох тисяч буде марний, іти на прорив – надто ризиковано. Інші бояться помсти сім'ям, багатші переживають за майно та землі.

У цей час чотири роти піхоти входять у внут­рішній кіш і ставлять караули біля порохового льоху. Текелій запрошує до себе кошового отамана й оголошує імператорський указ про ліквідацію Запорозької Січі.

Наступного дня солдати розбирають Покровську церкву, розбивають дзвони й іконостас, плюндрують могили на козацькому цвинтарі, захоплюють військовий архів, клейноди та скарбницю.

Частина козаків складають зброю, а решта тікають у плавні. Звідти – в турецькі володіння. За Дунаєм засновують Січ. Роблять диверсії проти російських військ. Їхній форпост діє до 1828 року.

Петра Калнишевського і всю старшину арештовують і засилають на Соловки. Катерина II видає маніфест про ліквідацію Запорозької Січі. Постановляє, що вживання слова "запорожець" прирівнюється до образи її імператорської величності.

На місці Нової Січі засновують однойменне містечко, з 1777 року – Покровськ. Земельні володіння Війська Запорозького роздають фаворитам Катерини ІІ.

У народі складають пісню:

"Ой негаразд, запорожці,

Негаразд вчинили:

Степ широкий, край веселий

Та й занапастили".

Автор: gettyimages.com
  Дружина англійського короля Георга V Марія Текська зустрілася з породіллями 5 червня 1917 року в лікарні лондонського району Вулвич. Тоді розпочався ”Тиждень дитини” – національна акція для підвищення народжуваності. Через Першу світову війну люди не наважувалися мати дітей, у поганих умовах багато з них помирали. Казали: ”Бути немовлям в Англії небезпечніше, ніж солдатом у Франції”. Відомі британці та члени королівської родини почали підтримувати молодих матерів
Дружина англійського короля Георга V Марія Текська зустрілася з породіллями 5 червня 1917 року в лікарні лондонського району Вулвич. Тоді розпочався ”Тиждень дитини” – національна акція для підвищення народжуваності. Через Першу світову війну люди не наважувалися мати дітей, у поганих умовах багато з них помирали. Казали: ”Бути немовлям в Англії небезпечніше, ніж солдатом у Франції”. Відомі британці та члени королівської родини почали підтримувати молодих матерів

11 250 кілометрів від західного узбережжя Африки до Лондона за 55 днів пролетів поштовий голуб герцога Артура Веллінґтона. Птах упав мертвим 1 червня 1845-го за 200 м від голубника. Його випустили з корабля біля Намібії. Перелетів пустелю Сахару і Середземне море. Це найбільша зафіксована відстань, яку подолав голуб

"Якщо від жінки пахне поганими парфумами, в неї немає майбутнього", –

казала французька модельєрка Коко Шанель (1883–1971). У Парижі 4 червня 1921-го презентувала парфуми Chanel №5. Аромат із 80 складників допоміг створити парфумер Ернест Бо. Запропонував 24 варіанти. Коко вибрала п'ятий номер флакона

1 червня 1938-го у США вийшов перший номер журналу коміксів Action Comics про героя з надзвичайними здібностями Супермена. У виданні йшлося про наро­дження на планеті Криптон хлопця на ім'я Кел-Ел, якого через наближення нищівного вибуху батьки ракетою відправили на Землю. Автор Джеррі Сіґел за сюжетну основу взяв біблійну легенду про Мойсея, його підкинули чужим людям. Перші примірники журналу коштували 10 центів, зараз на аукціонах за них дають по $1,5 млн.

3 червня 1527 року спалахнула пивоварня в центрі Львова і вітер швидко розніс вогонь дерев'яними дахами. За ніч знищив центральну готичну забудову і деякі будинки в передмісті. Вціліли ратуша, вірменська церква, кафедральний собор та інші криті черепицею помешкання. Місто звільнили від податків і відбудували в новому ренесансному стилі за п'ять років.

7 червня 1945-го німців почали змушувати дивитися фільми про злочини нацистів у концтаборах. Щоб отримати продуктові картки, вони повинні принести квиток із кінотеатру. Людей відправляли на перепоховання в'язнів колишніх таборів. Усі чоловіки мали відпрацювати там по сім днів, жінки – на два менше. Після того багато скоювали самогубство. Жителі Німеччини виправдовувалися, що не уявляли масштабів злочинів нацистів.

Зараз ви читаєте новину «Вживання слова "запорожець" прирівняли до образи імператриці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути