понеділок, 29 липня 2013 19:09

Сажотруси не доживали до 25 років

7 серпня 1840-го британський парламент заборонив використовувати дітей до 16 років як сажотрусів. У той час збіднілі батьки часто продавали нащадків майстрам, які чистили димоходи, у навчання, а фактично – в рабство. Вартість – у межах $36–430 на сьогоднішні гроші. Найбільше цінували 4–6-річних хлопчиків. Вони легко пролізали у вузький комин, тому були незамінні для чищення кривих труб. Покупець зобов'язувався годувати й забезпечити житлом учня.

Робочий день малого сажотруса починався о четвертій ранку. Треба було пролізти, мов гусінь, знизу доверху через димохід і зчистити сажу скребком та щіткою. Окрім того – збирати чорний пил у мішечок. Якщо учень лінувався, старший розпалював під ним невеликий вогонь або знизу тицяв металевим штирем.

За день пара обслуговувала чотири-п'ять будинків. Кожен димар обходився дитині численними подряпинами. Аби уникнути серйозних травм, майстер огрублював дитячу шкіру – щовечора обкурював й обливав солоним розчином. Обоє спали на підлозі в орендованому підвалі чи на горищі поряд із заготовленими для продажу мішками із сажею. Милися раз на тиждень. У єдиний вихідний малий навчався в недільній школі.

Ухвалений закон передбачав накладання штрафу у розмірі $535–1070 на сьогоднішні гроші. Сажотруси всуціль нехтували правилом – сума все одно була їм не до кишені. 1875 року депутати постановили ув'язнювати порушників.

Мер літав на чорному собаці

"Невинного мене ув'язнили, невин­ного мене катували, невинним я помру", – писав своїй доньці Вероніці мер німецького міста Бамберґа Йоганн Юній.

6 серпня 1628-го його спалили за чаклунство на площі перед собором. У Бамберґу п'ятий рік тривало полювання на відьом. Його влаштував князь-єпископ Йоганн Георг II Фукс фон Дорнгайм, який володів землями навколо міста. Лютувала чума, кілька разів трапилися неврожаї. Ці нещастя князь-єпископ списував на чари. Він наказав побудували нову в'язницю для відьом із катівнею усередині. Замучені підсудні обмовляли рідних і знайомих. У 12-тисячному місті стратили близько 600 осіб. Майно віровідступників переходило до скарбниці, тобто в особисте користування єпископа.

55-річний бургомістр Йоганн Юній відправив йому листа з проханням припинити переслідування. У відповідь його арештували. ­Дехто з ув'язнених "згадав", як Юній разом із ними влаштовував шабаші в будівлі ратуші. На перших двох допитах мер відкинув звинува­чення. Тоді інквізитори призначили тортури. Підсудному розтрощили великі пальці рук і переламали ступні. Годували оселедцями, не даючи води. Той продовжував стояти на своєму. Чоловік не зважає на біль – отже, його підтримує диявол, вважала інквізиція. Під час катування на дибі Йоганн "зізнався". Заявив, що за чотири роки до того познайомився з жінкою, яка продавала зелень. Раптом та перетворилася на козла і сказала:

– Тепер бачиш, з ким маєш справу? Ти маєш належати мені, або я зламаю тобі шию.

Наляканий мер нібито ­зрікся віри, а нечистий нагородив його хтивою жінкою-демоном. ­Надалі ­Йоганн щотижня прилітав на шабаш верхи на чорному собаці, де напивався разом з іншими ­чиновниками-­відьмаками.

Справу закрили. Страту призначили за місяць. Послання ­дочці ­Йоганн передав через знайомого охоронця в'язниці незадовго до загибелі. Воно закінчувалося словами: "Дороге дитя, заплати цій людині талер (монета із 23 г ­срібла. – "Країна"). Я писав це кілька днів, обидві руки в мене понівечені. Я у великій біді. Доброї ночі. Батько твій Йоганн Юній не побачить тебе більше".

813 жителям південноіталійського Отранто відтяли голову за відмову прийняти іслам, коли 11 серпня 1480-го турецька ­армія захопила місто. Майже половину бранців обернули на рабів. Архієпископа Стефано Пендінеллі й керівника оборони капітана Франческо Зурло зарізали ятаганами. Кафедральний собор перетворили на ­стайню. Молодих чоловіків зібрали на околиці й безуспішно намовляли зректися християнства. Під час різанини один із катів пройнявся вірою полонених і загинув разом із ними. Наступного року неаполітанський король Фердинанд I відбив місто в османів. 1771-го Папа зарахував отрантських мучеників до лику блаженних

7 серпня 1908 року австрійський археолог Йозеф Сомбаті під час розкопок древнього поховання біля містечка Вілендорф знайшов кам'яну жіночу фігурку 11 сантиметрів заввишки. Її вік – приблизно 23 тисячі років. Згодом фігурку назвуть Вілендорфською Венерою. Це зображення заплилої жиром жінки, із чітко вираженими лініями, що підкреслюють її груди, пупок, статеві органи й стегна, але риси обличчя відсутні. На голові вирізьблене волосся або головний убір. Ожиріння свідчить про забезпеченість харчуванням, а в кам'яному віці це означало високе становище жінки. Можливо, вона була глава роду або мати-прародителька. Інші дослідники припускають, що фігурка – це ідол родючості. Її могли використовувати вагінально як символ, покликаний збільшити дітородіння. На користь цього свідчать чітко виражені груди й статеві органи. Сьогодні знайдено сотні подібних "венер", однак Вілендорфську оцінюють найдорожче – у 60 мільйонів доларів. Вона зберігається у Віденському музеї природничої історії. Деякі сучасні антропологи і сексологи вважають, що такі фігурки-венери – перший зразок порнографічного зображення у племен мандрівних мисливців на мамонтів

6 серпня 1915 року під російською фортецею Осовець, нині місто в Польщі, відбулася "атака мерців". Три німецьких полки штурмували залишки російського підрозділу, який сильно постраждав від газової атаки хлором. Вояки не очікували побачити в укріпленнях когось живого. Несподівано їх контратакували близько 60 солдатів із закривавленими марлевими пов'язками на обличчях. Це шокувало передові частини німців і змусило їх відступити.

7 серпня 1983-го ЦК КПРС ухвалив постанову "Про зміцнення трудової дисципліни". Вона передбачала покарання за випуск браку, прогули, запізнення й пияцтво на робочому місці. Найпам'ятніша сторінка короткого правління Юрія Андропова: почалися масові облави на відвідувачів магазинів і кінотеатрів удень – коли мали би бути на виробництві чи в установі.

10 серпня 258 року в Римі страчено архідиякона місцевої християнської громади Лаврентія. Влада вимагала від нього віддати державі майно церкви, але Лаврентій роздав його бідним, калікам, сліпим і хворим. Привів їх до префекта й заявив:

– Ось справжні скарби ­церкви.

Його катували, а потім живцем засмажили на ґратці на повільному вогні. За переказами, під час екзекуції Лаврентій говорив катам:

– Ви підсмажили вже один бік, перевертайте й їжте мене!

Святого Лаврентія вважають покровителем професій, пов'язаних із вогнем: пожежників, кухарів, склодувів тощо.

Зараз ви читаєте новину «Сажотруси не доживали до 25 років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути