четвер, 25 листопада 2021 05:12

З'явився новий штам Covid-19 з трьома десятками мутацій - вчені

З'явився новий штам Covid-19 з трьома десятками мутацій - вчені
У коронавірусу з'явився новий штам. Фото: Reuters

Новий штам Covid-19 "B.1.1.529" із "надзвичайно великою кількістю" мутацій може викликати нові хвилі захворювань на коронавірус, попереджають вчені.

У світі зареєстрували лише десять випадків "B.1.1.529". Перші три випадки нового варіанта виявили у Республіці Ботсвана 11 листопада. Через три дні шість випадків підтвердили у Південно-Африканській Республіці, повідомляє The Guardian.

Ще один випадок виявили у Гонконгу у 36-річного мандрівника, який перебував у ПАР від 22 жовтня до 11 листопада.

Варіант "B.1.1.529" містить 32 мутації у спайковому білку, на який націлені більшість вакцин. Відповідні мутації можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини та поширюватися, а також ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

За словами професора клінічної мікробіології Кембриджського університету Раві Гупти, результати досліджень в його лабораторії показали, що дві мутації у "B.1.1.529" збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

"На цьому етапі складно передбачити, наскільки він може бути заразним. Зараз за ним слід уважно стежити та аналізувати, але немає причин для надмірної стурбованості, якщо тільки в найближчому майбутньому частота таких випадків не почне зростати", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не цінуєте життя" - Зеленський передав слова українського воїна антивакцинаторам

У ВООЗ стурбовані зростанням захворюваності Covid-19 в Європі. Директор Європейського бюро ВООЗ доктор Ханс Клюге попередив, що до березня може бути зареєстровано ще 500 тис. смертей, якщо не будуть вжиті термінові заходи.

Зараз ви читаєте новину «З'явився новий штам Covid-19 з трьома десятками мутацій - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути