пʼятниця, 03 грудня 2021 03:42

Вчені знайшли причину тромбозів після вакцинації препаратом AstraZeneca

Вчені знайшли причину тромбозів після вакцинації препаратом AstraZeneca
Тромбози після AstraZeneca: знайшли причину. Фото: Reuters

Група вчених із США та Великобританії встановила ймовірну причину тромбозів, які в окремих випадках фіксуються після вакцинації від коронавірусу препаратом компанії AstraZeneca.

На появу тромбозів, ймовірно, впливає те, як аденовірус, який використовується у вакцині AstraZeneca для перенесення генетичного матеріалу коронавірусу в клітини, зв'язується зі специфічним білком у крові, відомим як тромбоцитарний фактор 4 (PF4). Процес зв'язування може викликати ланцюгову реакцію в імунній системі, що призводить до утворення тромбів, йдеться у дослідженні, опублікованому у науковому журналі Science Advances.

"Дані підтверджують, що PF4 здатний утворювати стабільні зв'язки з... аденовірусами, що є важливим кроком у розкритті механізмів, що лежать в основі тромбозів із синдромом тромбоцитопенії", - йдеться у дослідженні.

Тромбози після вакцинації з'являються лише в дуже рідкісних випадках, оскільки для їх виникнення має статися цілий ланцюг складних подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Просили вколоти що завгодно, тільки не її": в Україні утилізують 400 тис. доз Covid-вакцини

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) раніше попередило, що при використанні вакцин AstraZeneca та J&J було зафіксовано поодинокі випадки тромбозів. Інформацію про цей рідкісний небезпечний побічний ефект внесли в опис препаратів, а медикам, які застосовують вакцини, доручено інформувати пацієнтів і пропонувати їм спостерігати за своїм станом після щеплення.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли причину тромбозів після вакцинації препаратом AstraZeneca». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути