Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 22:44

Вчені встановили головну причину довголіття мозку

  Найшкідливіше на мозкові клітини впливає окислювальний стрес.
Найшкідливіше на мозкові клітини впливає окислювальний стрес.

Фахівцям давно відомо, що у всіх довгожителів є особлива версія гену FOXO3, який оберігає клітини головного мозку від швидкого старіння. Тепер дослідникам вдалося припустити, як саме це відбувається.

Команда вчених з Дьюкского університету з'ясувала, що лабораторні миші, у яких не виявлено ген FOXO3, погано реагують на окислювальні стреси і швидко старіють. Тепер дослідникам вдалося прояснити, що саме цей ген посилює здатність мозкових клітин до регенерації і пригальмовує розподіл стовбурових клітин до того часу, поки середовище не перестане бути згубним для новостворених нейронів.

Фахівці встановили, що саме шкідливий вплив на мозкові клітини здійснює окислювальний стрес. Якщо ж в організмі є потрібна версія FOXO3, то на початку згубного процесу в ядрі стовбурової клітини вимикаються гени реакції на стрес, і виробництво нейронів призупиняється. Стовбурові клітини знаходяться в "сплячому" стані весь час, до тих пір, поки не припиниться стрес, і тільки по його зникнення починають створювати нові нейрони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оптимізм продовжує життя

Незважаючи на те, що результати роботи вчених повністю пояснюють, чому деякі версії гену FOXO3 пов'язані з довголіттям, автори дослідження попереджають, що це ще тільки початок шляху до винаходу ліків від старості.

Вчені довели позитивний вплив локдауну на психічне здоров'я.

Ізоляція на карантині поліпшила психічне здоров'я людей. Попри початкове зниження рівня щастя до локдауну в березні 2020 року, в останні кілька тижнів квітня 2021-го рівень тривожності знизився в людей із наявними психічними розладами й без них.

Для деяких пацієнтів відмова від рутини зробила депресію керованішою, ідеться в дослідженні, проведеному Університетом Ексетера й Королівським коледжем Лондона. Учені опитали понад 74 тис. осіб і виявили, що самотність була основним чинником, пов'язаним із погіршенням симптомів депресії та тривоги, передає Daily Mail.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили головну причину довголіття мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути